外媒:請不要買記憶體只有 8GB 的電腦、筆電,對現代來說完全不夠用

227 回覆
251 Like 16 Dislike
即係d software佬癈咗?/懶咗?
幅圖顯示嘅係8GB好夠用喎⋯⋯
個記憶體壓力仲係綠色,而且咁少
chrome 定safari
chrome 好撚大食同好食電
試過唔閂d 分頁 勁快冇一半電 同ram 都用勁多
我有部舊macbook air 2017 行緊intel
8gb ram
同樣咁用 上lihkg都lag
我岩岩開機咋 平時睇波去到黃色
我手提電腦就係諗住用好耐所以買到最多ram
呢定 adobe d 野都勁大食
brave
chrome
safari
都有用
我32gb 都好夠用 用唔盡
window 16G RAM是基本吧
既然個系統運作 冇人會想清上手留落黎嘅code
結果越加越多野 越黎越食ram

好多都係上網左抄右抄
以前啲人真係全部自己寫
宜家網上太多可以抄
改少少就得
但係你又唔敢del太多驚bug
notebook 用緊DDR5 4800
插條32GB都用唔到 焗住用16+16GB
用緊 M1 Max+64GB
係你開得唔夠多

用緊64 長開100個以上

有d慢
入嚟就係睇呢個
你有幾多RAM macOS多多都會食曬
但你得8GB RAM嘅時候 佢唔會用咁多 不過左邊個memory pressure會高啲

8GB RAM嘅機行16GB嘅嘢都應付到 不過再多啲就應該會慢
咁即係有d程式只要改一行,將import A 寫做import A.b咁已經會快唔少?
32GB基本啦,16GB開幾個chrome都冇曬
同埋以前機能有限, 個software唔瘦身好多機真係run 唔到;又或者隻software 要發行, 以前一隻光碟限制左容量, 唔瘦身每用多隻光碟都係提高緊發行成本, 所以有動機要執走d 無用既野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞