外媒:請不要買記憶體只有 8GB 的電腦、筆電,對現代來說完全不夠用

227 回覆
251 Like 16 Dislike
幾好幾年前相比,現今記憶體已經便宜非常多,也因此對於有在組裝電腦的朋友來說,基本上記憶體一定會選至少 16GB 以上,但 PC 品牌電腦或筆電就不一定,很多新電腦依舊還維持 8GB 的記憶體,為此近日知名硬體外媒 Tom’s Hardware 就出來呼籲,千萬不要買只有 8GB RAM 的電腦,除非你有打算未來會再升級。

Tom’s Hardware 表示,現在使用電腦如果只有 8GB 是遠遠不夠的,他們使用 Windows 10 作業系統,光是開啟 8 個瀏覽器分業、Slack 和 Spotify,記憶體用量就已經超過 8GB。而一般正常使用,大開四個標籤組的網頁分頁,就已經消耗了大約 15GB 記憶體,這還沒有打開任何遊戲或工作需要用到的應用程式,就算只有後台服務運行,記憶體用量也達到 5.5GB:
就算光看遊戲,《艾爾登法環》這款知名大作打開時,就已經佔用掉 4.4GB RAM,Steam 本身也會使用 354MB RAM,當系統偵測到記憶體用量超過電腦本身有的,就會進行一些調節,進而影響整體效能,意味著即便你的電腦超過 1,000 美元,也無法發揮完整效能:

Tom’s Hardware 也點出,雖然現在記憶體從 8GB 升級到 16GB 不會很貴,但有趣的地方在,很多品牌電腦還是會以 8GB 作為標準配置,而且不是 Chromebook 或好幾年前的電腦,而是要價高達 900 美元、1,300 美元的遊戲筆電。像是 Dell XPS 13 高階筆電要價 1,249 美元,記憶體卻只有 8GB。聯想 ThinkPad X1 Carbon (Gen 10) 的 8GB 記憶體版本也要 1,319 美元。

所以說,對於有意買筆電或都是買 PC 品牌電腦的朋友,如果你選擇的型號只有 8GB RAM,那相當推薦花點錢升級到 16GB RAM,真沒預算也要確保這台電腦未來可以自行升級記憶體,要不然買了之後,你只要稍微打開多一點軟體、網頁分頁,就有可能感受到速度有點慢的狀況,使用體驗不會很好。

有些人可能會問,那 Mac 也一樣嗎?不太一樣,Mac 對大多數用戶來說 8GB 就很夠了,一方面是 macOS 作業系統不會佔用太多記憶體,調配上也更加聰明,另一方面是處理器有直接整合記憶體,因此速度更快,這篇的建議僅限 Windows 電腦。

Tom’s Hardware 也希望像 MSI 這類知名公司可以把 16GB RAM 改成標準配置,售價提高一點也沒關係,消費者也請用 16GB 作為最低標準。
macbook 仲賣緊8gb
有些人可能會問,那 Mac 也一樣嗎?不太一樣,Mac 對大多數用戶來說 8GB 就很夠了,一方面是 macOS 作業系統不會佔用太多記憶體,調配上也更加聰明,另一方面是處理器有直接整合記憶體,因此速度更快,這篇的建議僅限 Windows 電腦。

唔知你應該驗眼定驗IQ先,點都好,建議你去睇醫生
macbook air 2022 用家表示 8GB邊度夠用??
唔講打機個類,點解作業系統都可以咁食ram?咁食ram咁不如用返舊版/linux

利申:電腦白痴
64GB Ram 就算點開 Tab 都唔爆,夠用多最小兩三年。
明明macbook 8gb都唔夠用
佢段野都有撚病
一開機開幾個網頁就用緊9gb 拖住部機黎行
佢果個調配仲要用左ssd位
如果ssd唔夠位又係唔夠用

點計macbook 8gb都係唔夠用
windows 手提電腦大廠真係好多8gb ram
就算8/9千蚊既機都係 香港行貨又貴過人
自己識搞 就買水貨機+ram, 計番仲要平行貨千幾二千蚊

好多人唔識\懶得加ram \大鋪唔會幫你加
出得起錢唔想煩 真係買行貨macbook好過
樓本係D網頁設計問題,鳩用hardware推,依家班所謂programmer已經唔撚做code optimization
你淨係開個Chrome都食q曬D ram啦
買新手提電腦出廠會pre-installed win 10/11 OS
如果係8gb ram既話,開機+輕量workload係會過40% ram 用量
但係自己重裝debloated win 10同禁用windows update既話,開機+輕量workload會減少到20% ram 用量
Chrome 又係唔明,點解上個網都可以咁食ram?十幾年前用Firefox 明明開十幾個tab都可以好順。係咪adsblock個d好食ram定點?
應該係硬件進步就唔執
有個講法係話因為現代developer 唔識/無上一代咁執著去減低ram用量,develop時為左確保唔爆bug, 會傾向import定一大堆唔知最後有冇用既library
前排爆安心出行有face detection 既module ,我估都係因為無人特登delete所以留左係到
咁唔執最多都係無進步(唔會越嚟越快)姐,咁點解宜加係越嚟越慢咁?我又唔係托海
唔執走冇用又繁複既咪慢
吓?
我部Surface Pro 7 i5-1035G4 8GB Ram
上完win11 玩AOE2DE都無問題喎
你開左幾多野先 開完唔閂 打爆64都唔夠用啦
十幾個網頁咋
都未好似之前睇開雙mon 睇波
五年前已經買左16GB x2
驚日後d 野大食到要64G 預兩條槽升級
咁點解早十幾年呢啲冇用(唔知個時有無用,但唔影響討論個速度)又繁複既野又唔會咁慢?一係就呢d野十幾年前根本仲未有姐,咁即係話係呢十幾年嘅programmer寫程式渣咗所以寫出黎嘅野好食ram咁?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞