外媒:請不要買記憶體只有 8GB 的電腦、筆電,對現代來說完全不夠用

227 回覆
251 Like 16 Dislike
最怕係del完反而run唔到
要屌就屌工期愈縮愈短,已經係不合理
根本對windows 定Mac os 嚟講 16GB RAM係基本
8GB RAM又之後冇得加RAM嘅電腦完全係電子垃圾嚟
用緊edge
現代development 就係要求短時間內最做多野
一個人幾兩三個project幾十個issue邊得閒同你tune呢啲野
極度同意
2020年都應該16起啦
盲咗?
Swap linux windows 都有
windows真係毒瘤
你買咗16GB macOS 咪用盡佢
唔用留返嚟煲醋?
唔可以咁講嘅
首先係有用swap ssd 加速 先對ssd空間有要求

咁macos
240/256gb 同 240/512gb
後者會順d
特別係ram爆位用緊swap
唔係programmer唔做,係啲老細唔比時間做仲要做完未必有人知
1. 以前硬件冇咁勁,optimisation係 development嘅一部分,一定要做
2. 啲客對功能上要求只會多唔會少,個軟件越塞越多嘢係好正常。例如以前啲人玩8bit game已經好開心,依家1080p已經覺得接受唔到,硬件性能好咗但係軟件對佢嘅需求都大咗
咁就屈鳩個客D機慢啦,乜柒都select *

行個5000 staff record的HR program都要個客D機有i7 32GB Ram SSD,行ODBC乜柒都在返client入面計,睇一個staff profile都生成八十幾MB network traffic,然撚後走去屈infra team比D機同network慢
同一部機
行mac都係快d
唔係啲programmer渣咗
係啲公司無咁多budget負擔咁長開發周期
一樣時間以前只需要整1個功能而家要整100個功能
咁咪重用人地寫定嘅嘢
仲有, 一格仔120*120px的圖,夠膽死同我直接load張~4000*4000px的圖來crop+resize

屌佢老母,load一頁少少圖的野要成30MB,仲話返我轉頭話design果面要高清
你真係唔識架喎
公司仲用緊8GB , Win 10 . harddisk

開多幾個word excel outlook , pdf . Chorme 開多幾個tab, 都hanghang 地.

harddisk係咁閃. 屌佢老母, 慢撚到。 .!! 執柒左去。
好多測試都話8GB Mac air連做簡單剪接都ok
因為mac既資源調配好有效率
咁你用舊os夠唔夠用啊
知唔知咩叫虛擬記憶體幾多年前已經有
WINDOWS開工作管理員,望下咩叫已認可、已快取
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞