外媒:請不要買記憶體只有 8GB 的電腦、筆電,對現代來說完全不夠用

227 回覆
251 Like 16 Dislike
windows 預設邊有開呀
而且windows 虛擬記憶體同 macos個swap 調用差幾撚多級呀
2樣野黎
有寫過nodejs就知道,個node_module資料夾大到嚇死人
windows 預設冇開虛擬記憶體?冇開剪片PS狂彈app喎
你知唔知道以前細RAM年代一定要用虛擬記憶體,閂都冇得閂
依家swap勁係因為UMA啫,唔勁唔代表冇
咁我支持windows pc
買8gb+學macos 咁開swap囉
RAM平嘅話點解要犧牲SSD壽命?16GB RAM一定好過8GB加swap
16+256 舊macbook pro壞touch ID換咗底板
用咗一年13%,平均每個月寫入6TB
M1嗰啲8GB RAM一定swap得更多
MacBook = 智商測驗
買得既都係on9仔
新OS function都多D
網頁技術進步
但website developer智商下降
是的,夠了,人地權威雜誌都講左Mac OS比Windows 調配記憶更好,MacBook唔需要16Gb了
瀬野唔好嗌點解
雙重標準到呢
Win機就話開多幾個app都爆ram,
Mac機就話用家開完d野唔閂,打爆64都無用啦
Mac機問題一律用家問題
我從來冇講過pc 喎 佢講mac 咪講mac 囉
就算係pc 你狂開唔閂 d 野 都會唔夠用喎
應該係係買果時選擇自己岩既spec?
我自己覺得就係睇下自己既用法
再揀多少ram?例如平日要做好多野 咪揀多d ram?
就好似你每月搵2萬但個個月唔就住黎用 又係唔夠用
如果你搵5萬一個月 都係唔就住黎用 個個月洗突
咁幾錢都唔夠用
可能我個例子唔岩
但有時要睇spec 做人
得8gb 唯有做8gb 以內既量
想要做多d 野 就升多d ram

不過唔知其實廠係咪同apple 一樣咁濕鳩 唔比人換ram

想後期upgrade 都唔比
我唔明apple 果個點計
我明明有淨ram 都會用swap
mac >>>>>>>>>> windows
唔係唔想做係冇時間做
同工程一樣
bookmark易搞啦import 啫
返學用幾GB好 唔打機 文書
幫屋企人問
應該同linux系統的計法相似,圖入面「快取的檔案」其實要計入Free ram,因為可以隨時回收重用。

詳情:https://www.linuxatemyram.com/
32/64真係基本

16都難頂而家
珍 唔好慳埋d小錢

一步到位32-64 可以玩幾年
4 gb mbp
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞