外媒:請不要買記憶體只有 8GB 的電腦、筆電,對現代來說完全不夠用

227 回覆
251 Like 16 Dislike
MAC還好
Windows唔得

果幾百都真係無謂慳
macbook 唔係買最貴=垃圾機
你盲?
不過我唔會建議你睇醫生 因為你都無撚得救
果段係經文嚟,信仰
其實你係咪唔識用macos
人地swap ssd玩左好多年
佢為左你用落更加順
會盡量打爆個ram佢
你用唔同app 佢真係會同你放爆個ram
升到16 32 都一樣玩法
我都想轉用EDGE
但chrome有哂插件bookmark
要轉好難
用兩用黃色啦 呢個係我岩岩開機畫面
而家d ram咁平,d人又有錢左,development cycle又快左執到咁靚玩幾個月就玩完,邊個會咁好心機,仲要執靚左仲無人知
好簡單咁講,錢同時間係得咁多,你會開發新功能定執前人留落黎嘅技術債?
都話撚左apple 專登咁做
黃色咪即係有用緊swap囉

咁macos就係咁嘅
swap最大問題係會搞到ssd係咁讀取降低ssd壽命
咁apple自己計過
覺得用家係換機前ssd應該未死
咪swap盡佢
晚晚開10幾頁睇av 都唔疾
佢咁做首先要ssd 有位
同意,見過以前啲developer 真係會計ram usage, 用algo, reuse module, optimization 做得好好
用ram好似冇緊差
我真係無開個咁多個 。。最多 2 邊每個 Mon 十個左右。
RAM 真係永遠唔會多。
咁佢可能成個大package有三十個細class,佢用到其中10項,咁佢一撚定係直接import 個大package

寫game/其他即時既野先會睇你效能之類
寫website理撚得你。唔通user會因為個網慢10%/快10%就唔上/上咩
一野import就得架啦喎,plugin bookmark全部有晒
唔知佢仲係咪堅守電話線
LM
不過D language既 library都複雜左好多,要普通code狗記晒邊個細class係邊個功能好辛苦

總之成個package入晒就做到件事,點解我要背?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞