外媒:請不要買記憶體只有 8GB 的電腦、筆電,對現代來說完全不夠用

227 回覆
251 Like 16 Dislike
唔好講ram,iPhone/ipad內存都起碼256gb
ram 夠唔夠用主要睇用家習慣
幾十個tab 咩都唔閂多多都唔夠

工作需要但又買8gb就抵死
d廠機仲賣緊8GB RAM 明恰D人唔識野
裝齊d常用軟件同防毒,boot機開個Chrome就唔見左80% RAM,唔使一個月就會Feel倒慢
我部電腦用左好多年得8GB 仲好勁喎 不過我唔打機
Ching 心水清,依家啲系統慢=你個device唔夠勁,成件事錯哂。
個世界知道你部電腦快左
都會將啲網頁/程式寫得靚啲
筆你老母電 又用支語

嗰陣個教授都話以前啲人勁過宜家好多
佢地了解底層運作好多
我地宜家識寫code就得
關打機咩事,依家係用chrome都疾
羊毛出至羊身上 spec好自然又貴返
8G做下文書 FB/IG仲得既 百搭用途建議32G起
8gb應該得linux用到
邊有咁誇 我用緊喎 開埋YOUTUBE TWITCH都冇事 我都有裝STEAM
現在一個普通網頁,幾多垃圾呀,
仲用緊6-8年前嘅ASUS 8GB RAM
mac狗不願面對
事實係 mac要買多8GB RAM舊一大截
而家冇32GB都搞唔掂
前面都正正常常,最後一段係咪曲線定收左錢
唔係點氹你俾多啲錢
幾多都唔夠 windows 個 news app 會幫你食盡佢
win11?
原來我部dell Inspiron 14R 特別版 (7420)
己經係十年前買,好似8千元,宜家仲用緊

硬件
1 Inspiron 14R 特別版 (7420) BTX 標準配備
1 第三代 Intel® Core™ i7-3632QM 處理器 (6M 快取記憶體, 快達 3.2 GHz)
1 14.0"(35.6cm) HD+ WLED True-Life (1600x900)
1 Dell 網路攝影機中心 軟體
backlight keyboard
1 鋁製外殼 LCD
1 戴尔™ 支援中心
1 8GB 2 DIMM (4GB x 2) DDR3 1600Mhz
1 1TB 5400RPM SATA 硬碟
1 12.7" SATA 託盤式 DVD+/-RW
1 90W電源適配器
1 電源線 (英國)
1 6芯鋰离子 (48WHr) 電池
1 出貨箱-褐色
1 NVIDIA GeForce GT 640M DDR3 2GB
1 Skullcandy 喇叭搭配 Waves MaxxAudio® 4 處理技術
1 Intel® Centrino® 無線-N 2230, 802.11b/g/n + 藍牙 v4.0
1 Dell™Chiclet 鍵盤,多觸點觸控板 (英文)
1 Dell 數位遞送 Cirrus 用戶端
1 技術支援
1 感謝訂購 DELL 產品
軟件
1 Windows 7 Microsoft Patch (Including SP1)
1 正版 Windows® 7 家用進階版 64位元 多語言 (繁體中文 / 英文 / 簡體中文)
咁我做咩要揀8gb ram macbook
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞