香港人聽古典音樂演奏會可唔可以有品啲?

284 回覆
873 Like 144 Dislike
你可以唔去聽, 冇人迫你.
但你唔應該去影響想聽既人.
收皮啦twoset violin, 侮辱完周杰倫套戲之後笠水刪片,永不錄用
姜…..
um...
MJ? Lady Gaga? Katy Perry? Bruno Mars?
過哂氣?大把人聽喎
定哩埋已經係古典?一推出嚟就係古典?
10年前去過一次港樂柴6 好似係迪華特指揮
記得係冇出事嘅
MJ都係四十年乍喎
其他仲細
比起古典音樂啲大師根本算係嬰兒
音樂同藝術、電影一樣
大師永遠係大師
依家在生既藝術家無人比得上達文西、莫奈、梵高、畢加索
在生既導演無人比得上黑澤明、Kubrick、小津安二郎
古典樂同流行歌既分別
係流行歌唔係藝術,只係娛樂,只係生意
Hi 你係咪就係啲平時睇戲大聲講野嘅冇家教賤種
古典唔係因為佢存在左好耐所以叫古典
係因為佢寫出黎果陣 已經係古典音樂
流行曲就算300年後有人記得都只會係流行曲
好多民歌存在左百幾年都只能係民歌
古典就算係今年新寫出黎既都叫古典
係個genre既分別
同埋依家啲學生睇睇下可能會玩電話 又係要教
細個成日跟學校去聽 嗰陣未有智能電話
個個都好專心聽
跌場刊同紙巾就算啦 人地跌都係唔小心人地都唔想 開紙巾或者人地流鼻水 陣間人地成場喺度索鼻水你又嫌人嘈
古典音樂先係藝術,其他音樂係生意
戇鳩仔
你覆個巴打咪咁講
乜都好啦,咁開唔開到?還是平時得班免費飛/白卡/阿叔/阿嬸/被迫ge 學生哥 去?
即係古典音樂唔賣得錢?
咁佢做乜鳩收門票?
其實每首古典樂曲推出的時候一樣係一盤生意,
不過娛樂的對象係當時的皇族、貴族同教會咁解,
作曲家一樣要靠音樂搵食,
而最好的作品流傳後世,先叫咗做古典音樂啫。

我又覺得音樂無分高下,
但最好的作品必定經得起時代的考驗,
流行歌都可以好有藝術成份。

如果你覺得流行歌相比古典音樂都係粗製濫造的多,咁可能只係因為唔好聽的古典音樂俾人淘汰晒咁解

藝術無分高低係大錯
莎士比亞同高登甜估係咪一樣?
米高安哲羅同Cuson Lo係咪一樣?
咁耐憑咩搵姜濤同莫札特比?
古典音樂係音樂藝術既發展過程
係人類對音樂呢個藝術媒介的探索
古典音樂既沒落唔係被社會淘汰
而係古典音樂發展為現代音樂
而現代音樂例如Scheonberg、Stravinsky門檻太高
很難被一般聽眾接受
而流行曲唔係藝術
因為流行曲無推進到音樂呢個藝術媒介的進步
所有流行曲會用既手法
都係非常基本既音樂原理
現代音樂同古典本黎就兩樣野黎現代音樂係jazz發展黎係黑人音樂,人地黑人音樂講求既係time feel個groove,同古典樂睇譜feel個rhythm 本身就兩樣野
呢兩樣野其實都係講緊承傳,古典彈緊都係舊時d歌,現代音樂好多都係用緊依加jazz大師既licks,咁睇法自然會覺得舊人勁過依加果d
你講嗰個係流行音樂
現代音樂源自荀伯格的第二維也納學派
Contemporary / Avant-Garde Classical Music vs Jazz
有冇人想睇
Vienna Phil啲靚位飛真係好貴
雖然啲節目唔多吸引但好想親耳聽下佢哋拉
但1980真係好撚卻步
VPO 係咪實名制?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞