香港人聽古典音樂演奏會可唔可以有品啲?

284 回覆
873 Like 144 Dislike
小交定位教育佔比好重,無可厚非
建議移民,會發現係另一個世界嚟
好撚同意樓主 鋼琴嗰場我都有去
聽到咁撚多人拍手我都呆撚咗 仲要唔係少部分人 係大半個場都係亂拍手嘅柒頭
不過都要平反吓 個白卡係支那狗 其實成個場都好多支那狗
點樣可以係本場刊到描述到首歌完
最多咪會話嗰場會玩咩歌
同埋點解要咁複雜
唔拍咪唔會錯

其實你去睇多十零次自然唔會拍錯
有好多專業嘅觀眾去聽
佢地唔會拍錯
跟佢地就得

所以最重要個教學係唔sure就唔好拍
我喺下面 見到有一行人 企晒起身
係,俾佢嚇到走晒落最前嗰度
當地人文化質素,只係移民去邊嘅其中一個(重要)考慮

去睇古典音樂會唔係非常必需品,但如果真係去,絕唔期待與馬騮觀眾同場(飛又唔係平過人哋,仲要加埋啲動物園體驗,WTF?) 樓上講過啲生番小朋友觀眾行為,我完全相信係真事
pretentious snob
好彩Bruch 1st同2nd mvt係連住
最應該小學音樂堂就教既野就唔教
又唔係一定要佢地鍾意古典音樂
哩個真,好top嗰啲就算冇疫情都唔會再黎香港(響個冇乜文化嘅扮文化城市表演,可能會做臭自己個朵)

真係好發燒嘅,可能應該將睇音樂會編埋入旅行行程(以前識個好癲嘅大叔,就係咁飛去睇歌劇+旅行)
咁你可以放心
柴6完3rd mvt不嬲都出晒名係拍手位嚟
唔熟曲
所以一日指揮唔轉身行禮我都唔拍手
你啲咩猩猩國呆灣蘿蔔國唔見得你個人有品得去邊

講嘢自我中心又中二病
我響哩度講猩國呆灣蘿蔔國,有阻礙到其他觀眾欣賞表演?有唔尊重表演者?

只係想再講多次個殘酷現實:一個城市嘅人有冇文化,唔係靠班蛋散代表向外說好咩故事。班馬騮扮人嘅觀眾,已經將故事講得清清楚楚
冇話你冇尊重表演者,我自己都唔鍾意啲人睇表演嗰陣有啲異樣舉動,所以我冇話樓主啲乜,我認同呀

只係奇怪你咁嘅待人接物態度,好意思喺度話人最癡撚線嘅係個政府垃圾又入埋市民數

你係咪嗰啲平時埋唔到堆嘅自我中心撚嚟?
講咁多做咩

吹到對首曲無認知咁

平時正常睇流行歌演唱會都唔會一首歌都唔識就去啦

嗰個表演者基本大路曲目點會無聽過

更何況呢啲一早就會列明係演咩都有得拗
古典存在左幾百年
莫札特貝多芬蕭邦至今剩係在Sportify每月仲有幾百萬聽眾
唔計全世界任何文明地方都有既交響樂團音樂會
邊個歌星做得到?
小交啲音樂會係咁
觀眾多閒雜 多學生 多親子
想好啲去港樂啦
好撚多㗎
尤其好似悲愴呢啲
唔使估肯定奏完第三章拍爛手掌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞