香港人聽古典音樂演奏會可唔可以有品啲?

284 回覆
873 Like 144 Dislike
點解唔ok?
現實就話你知你吹佢唔脹
唔好黎香港演奏囉屌你
咁就正確了
又少一(幾)位小朋友影響我聽concert了
呢個音樂會係咪黃架先

唔係黃你點嘈都無問題
咁你意思係咪Twins > 古典
不過你有權利去stay with 啲流行嘢嘅
畢竟唔係咁多人識欣賞quality 嘅嘢
重有被逼小朋友間學校規定每年至少睇一次,要做音樂會報告,好彩而家因疫症可轉網上欣賞,遲d又要被逼成家入場發呆
以前有個好出名嘅ted talk
講呢個世界得top 3%人口係熱愛classical music
成個industry 都係做緊呢3%人嘅生意
其餘果堆只係: 唔介意有時會去睇下咁.

咁有乜撚可能咁正嘅classical 會得3%人熱愛?
其實好大原因就係呢個圈子嘅自設門檻同潔癖隔走咗97%人
呢條友嘅工作就係要推廣呢3% 變成4%., 咁佢就可以令成個工業繼續生存好多年

但睇嚟唔係咁易, 潔癖老化石永遠係到同你自high抗衡
係首首都打
聽土耳其進行曲都打
無詞嘅歌一般都冇人聽
彈結他獨奏嘅人就會明
聽得最多係 做咩唔唱
好心就唔好為自己唔尊重場合諗咁多藉口啦

為咗普及都一定要跪曬咩

睇show前唔知係咩樂曲嗎?

正常人睇concert都唔會對個表演曲目完全無認知掛

唔firm咪到大圍拍先拍囉 喺唔熟嘅環境係咁架啦

去旅行睇新景點都知要做定功課 睇定Google map點去好正常

自己明知去呢啲場合唔撚睇規矩又係人哋錯
你真係好撚劣質
見過唔少formal dresscode嘅都做拍手撚
應該整返盞please clap燈
去睇啲四五百蚊張飛嗰啲你會睇得好舒服
拍手其實見仁見智
樂章之間拍手都唔一定大問題
被逼學樂器果D又有幾多係真係中意古典音樂,D人冇興趣冇得逼㗎,真係中意嘅自然自己會想去睇,有時真係會有聽古典音樂concert好開心嘅細路。
咁咪好lor,咁就無人嘈住古典撚欣賞有quality ge 野

香港咁多人學樂器,咁少人肯做個 quality古典撚,一定係家長/小朋友/市場ge 問題。
你老味
果場brahms piano 後面有條疑似大陸女成場喺到巢袋製造嘈音
又有個細路成場喺到講野個家長唔9理
係咪小交d聽眾垃圾d
就係咁簡單
我覺得精采咪拍
洗理人咁多
大會唔鐘意自然趕你走
除非事先講明
唔係邊有人識幾時先拍得手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞