香港人聽古典音樂演奏會可唔可以有品啲?

284 回覆
873 Like 144 Dislike
有冇Ching可以教細佬香港去聽呢d要點著?
反而無咩dress code 唔好背心拖鞋就得
hkphil成日玩啲大路嘢大部分opus係聽開classical都識個coda響邊又或者某啲movement完咗有soprano,tenor入場果陣自動識拍
唔識咪等人拍先拍

歐洲啲concert有新opus premiere 觀眾都唔識拍,多數都係等幾秒靜曬先有人拍,或者都會拍錯手,呢啲情況唔識拍無傷大雅

啲問題咁多年都keep住有,踢櫈電話膠袋聲
to be frank,唔一定淨local係咁,我試過遇過俾日本人細路踢櫈,不過同意香港特別嚴重
香港聽classical music音響撚,學生,音樂撚,有錢撚多,附傭風雅嘅人唔係無,但唔覺多,有入去聽過嘅人完場走果陣會發現會討論今日orchestra玩成點好common

啲普及場次班觀眾係會熱鬧啲,柏林愛樂一樣係咁,藝術節啲重量級樂團來港會好好多,啲觀眾大部分都係識貨之人
上個月聽bruckner啲人都係亂9咁拍手
不嬲都垃圾架啦
日本聽演唱會最撚正,所有音樂完晒過好幾秒先會鼓掌,香港=唱到last1句之前個停頓就會起哄,唱埋就高潮噴精,完全無晒音樂
真傻閪
D大陸西先惡頂
之前喺London睇phantom of the opera
我前面坐左成班大陸西
坐我前面條女一路睇一路吹水都算
仲要捱個頭去後面d頭髮掂到我條裙
都唔明佢哋冇興趣睇嚟做咩
辛苦自己
同意樓主
同埋完全唔贊成交響樂團送飛俾人
搞到好多人其實想湊下熱鬧
但係又唔識得規矩同禮儀就破壞晒成個音樂會嘅氣氛
搞到成個音樂會都cheap晒
咁基本嘅簡單禮儀都唔識嘅話 其實可以唔使入嚟睇
想像吓Sibelius 5th 最尾嗰幾個chord未落晒 然後有人開始拍手 然後啲人又跟住拍
之前Ken lam 嗰場
試過見到前面有個大陸人癲到攞個電話出嚟錄影
跟住俾我即刻stop左
香港人一向咁垃圾同中國接軌
係佢應得
見你咁講宜家有啲驚下個禮拜場林品任,希望啲人正常啲啦

今季小交剩係聽咗prok 1,唔知邊個部電話好響唔響,響係bach adagio度,真係屌曬鬼

同埋希望hkphil 12月嗰場tchaikovsky 6 啲人 3th mov完咗唔好拍手
對上一次入場聽bruckner已經好多年前,果陣bruckner fans 唔多好少人入場,印象中堂座好似坐得一半人咁上緊
乜而家咁慘
Hkphill 上次嗰個國慶音樂會
仲要一開始奏國歌
著校服去都唔少
無咁品味又要扮
前幾日又係去聽小交嘅 Mendelssohn Violin concerto, 後面個兩個強國人成場都發出衣服磨擦聲、唔知佢兩個摸咩

隔離行d人一係拎紙巾、一係係個袋拎衫, 仲要係搵個一掂就勁嘈嘅膠袋裝住。

最難頂係未奏完就急住拍手,大佬、我想聽埋最後幾個音都唔得,都唔知急咩
題外:有冇久石讓忠粉會十月尾去聽?
因為啲飛平
我記得以前去悉尼歌劇院度聽
有個北方佬電話響,仲要聽埋講埋
比前後右三個鬼佬屌柒佢

佢隔離位女士塊面變左林鄭咁
根據香港人特性肯定覺得自己俾得錢就乜都得
你唔妥我你咪出去唔好聽
bruch同tchaikovsky 我都有買
hkphil啲聽眾一般應該正常啲嘅
小交就自求多福今年去咁多場8成場數都有人movement中間拍手
柴我都買左喎多d識野既人買飛希望成件事舒服d
我坐正個大陸白卡男人後面
一開場已經喺度扭扭擰擰 冇停過
下半場開始係咁挨落坐佢左邊嗰條女度,應該真係佢條女嚟
然後係咁想fing個頭,好似發脾氣忍得好辛苦咁
跟住唔知佢忍唔住定點大嗌咗幾聲
成個balcony啲人已經望住佢
條女同場地職員講唔知話咩佢要揾個位瞓低
然後佢直接攤咗落前面嗰排凳
之後又瞓咗喺地下,操左幾聲
又大嗌你們為甚麼欺負我
下面成行嚇走晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞