香港人聽古典音樂演奏會可唔可以有品啲?

284 回覆
873 Like 144 Dislike
聽eason演唱會,連eason都屌鳩有班友嘈住哂,估唔到連古典音樂演奏會都有!

話說之前小交有場鋼琴協奏曲,場內無啦啦有白卡叫都算(應該唔係香港人)
但其他觀眾都唔見得好好

- 人地勁靜拉小提琴時,你拎包紙巾出黎
你試下屋企勁靜,你自己開紙巾包裝,係嘈到仆街
仲要係hall入面係放大你啲聲幾倍

- 帶小朋友入黎,小朋友無興趣,勁嘈,又唔管
好撚心啦!明明個細路都無興趣你仲要帶佢入黎!!
見過最痴線係個細路係咁問阿爸阿媽可唔可以走,愈問愈大聲,父母都唔理!

-跌場刊
我完全唔明點解啲人既閪手係可以跌場刊
跌場刊係會成個hall 所有人都聽到的

- 鼻鼾
呢個最撚痴線
試過上環聽,無啦啦有個阿叔訓撚左,啲鼻鼾勁大聲,所有人即拍醒佢

- 仲有最撚柒重要
唔撚好係樂章同樂章之間拍手
完全唔明點解要咁做,因為好多時第二樂章係好慢好慢,表演者、樂團同觀眾都要安靜去準備個情緒。唔好係樂章之間拍手係規則黎,但仲點解要拍呢?

作為一個香港既音樂會常客,真係好想啲人有品啲。

因為有時啲人唔守規則,啲國際出名演奏家真係會打個突,覺得班觀眾點解要咁嘈!?

最醜可以睇下呢單野
https://hd.stheadline.com/news/columns/0/20110704/152676/%E5%B0%88%E6%AC%84-Executive%E6%97%A5%E8%A8%98-%E8%A7%80%E7%9C%BE%E6%8B%8D%E9%8C%AF%E6%8E%8C-%E6%82%B2%E6%84%B4-%E7%95%99%E7%91%95%E7%96%B5
邊件垃圾負皮
now.com】我明,你急不及待想表現你的興奮,想表示你的激賞,甚至很想人知道你被強烈地感動,於是你搶閘率先大力狂拍手掌⋯⋯但其實,樂曲是未完的,指揮和樂師正在合奏一刻停頓、彈出一闕靜止,製造一個轉折,才去繼續下一段。

看古典音樂演奏會,很怕遇上過度強拍症,他們很喜歡爭取每一次拍手位,過猶不及地表示投入,好像音樂一靜下來最快偷步拍掌就有獎似的。不大拍手掌,不能讓人知道你很懂聽懂看嗎?

國際大管弦樂團來港,有時看見指揮先生很無奈,明明樂章未完,明明不過是個階段性終止位,借設計了的靜止令情緒有起落、有懸念、有張力,偏偏一個不知情識趣的茂炳,此時啪啪啪啪的出盡吃錯藥的力猛拍手,帶起另一些人也跟著拍了。本來的暫時性心如止水,亂了,連指揮的頭髮也彷彿亂起來,一個乾淨的音樂呼吸位給打亂了,多掃興!全靠自以為很有品味、很賣力歡呼的一種觀眾。

沒有人不喜歡掌聲,但為什麼要在適當時候才拍手?就是不要影響表演的氛圍,樂手或觀眾的投入,破壞了整個表演的流暢。你會發現,「拍錯手」時指揮和樂師不會理你,他們逕自在嘈雜聲中音樂再起,對掌聲近乎闊佬懶理,你就知自己已經「衰咗」。

不成文的黃金拍獎指引是:「Don’t clap until the whole piece is over」要記住,停頓和轉折是樂章的一部分,拍掌不是,遲些拍比快些拍更合理,強拍可以是一種無知。

文:畢明

https://news.now.com/home/life/player?newsId=171432
邊啲垃圾負皮
音畜
逐個逐個負皮我?無撚用嫁
試過喺cut位啲觀眾拍手
自己喺台上都覺得尷尬
痴撚線打鼻鼾都唔比
即係好似食拉麵要食出聲一樣,打鼻鼾哩啲基本啦
收皮啦!食屎狗
呢排有咩演奏會
古典不合時宜啦
一首歌20-30分鐘
聽到高潮完 j都凍埋 都唔肯完
等社會淘汰
想睇嗰啲都去哂台灣東京香港咁近都唔嚟香港都冇咩concert好睇啦
問題係港樂嗰啲都要咁嘈
你被淘汰先就真
Yunchan lim 十一月黎香港
Let’s see
繼續慢慢手圍內打飛機
你行撚開啦垃圾
每個Musical Live都係咁㗎啦....根本一路都有
唔鍾意咪留喺屋企冚埋響被竇聽自己放屁聲囉
On9仔 講兩句都嬲
打飛機打到short撚咗
古典本身都老撚土
你仲要老撚土入面既垃圾
外國都大把咳聲啦
食屎狗
早晨

今日早餐係屎炒雙蛋
飲尿
早晨

食屎狗
白卡都聽古典音樂
係唔知點解寧舍多人鍾意開紙巾同跌場刊
仲要keep住不停搵&開紙巾
好心明知要用就袋定一兩張啦
跌場刊一兩次都算, 有時同一個方向不斷有跌場刊聲
明知自己柏金遜就放返本場刊入袋啦

呢d都算, 已經算無咁煩擾
有次坐得後,開場後有d柱&鐵鏈攔住
之後小提琴solo時無啦啦有d勁刺耳鐵鏈聲
有對情侶居然喺度玩條鏈 真係想一巴車埋去
俾d尊重啦好無
香港人大部份去聽呢D咪又係去附庸風雅
你估真係識聽咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞