香港人聽古典音樂演奏會可唔可以有品啲?

284 回覆
873 Like 144 Dislike
最好就拍條vlog 咁樣易D入口 會吸引到佢哋黎睇你 又接收到你想帶出黎既觀點

「今日同我BB一齊睇音樂會|紀錄日常的生活vlog ep.67」
諗諗下生活喺呢個社會都幾可憐
聽眾只係想入場享受下逃避一下現實
受害完仲要花精神花心機去教育佢哋
就係要包容啲唔識嘢嘅觀眾㗎啦
如果唔會咪永遠得小眾睇
然後越嚟越小眾
唔通睇個show都要考牌咩
現實太殘酷 殘酷到有公眾既地方就有啲好無恥好痴線既野
香港人無文化樂難要求佢地尊重其他人
我覺得聽呢啲要由細培養
例如學校帶學生去聽 教佢地正確禮貌
上星期六嗰場我坐正件白卡後面
一開場已經喺度挨嚟挨去
上半場冇停過

去到Brahms PC1 mvt1
發脾氣咁係咁打佢隔離條女 應該真係佢條女嚟
然後喺度鳩叫 仲要瞓埋落前面嗰行度
前面嗰行全部人嚇親彈走晒
我朋友仲勁撚大聲叫佢shut up

基本上成場都有人跌嘢
movement中間拍手拍到我以為聽緊radetzky march
啲細路入場較到部電話勁光喺度打機
有個啊婆仲要揸住部電話光明正大咁錄影
聽開hkphil從來都冇啲咁嘅事發生
亂咳亂拍手真係全世界都有
D 19家長屌你老母細細個就逼d仔女學鋼琴學小提琴,但居然冇人教過佢地睇演奏會既禮儀
都幾痴線
d 19家長自己都唔係睇開 自己都唔知啦
件白卡好似大陸仔黎 聽到係到鳩叫普通話
你朋友幾型 好大聲
係 佢係咁喺度操操操
破壞晒個pc1
香港人本質就係自撚私,咁多年黎都係冇變過,覺得自己比完錢入場就大撚哂可以自high可以做乜柒都得,佢地唔會諗點樣尊重表演者,唔會諗點樣顧及其他觀眾,你屌鳩佢地既話佢地仲會屌番你阻鳩住佢enjoy the show
其實包容唔係問題,但你唔識野咪唔好諗住第一個拍手囉咁簡單
跟人拍有幾難
係都要識少少扮代表
仲要你包容佢,十足某國人咁
唔包容就話你圍爐小眾
話自己係小眾既話,屌你老母拎撚住碗公仔麵入去食撚住睇都得啦仆街冚家產
難得聽下音樂會 撞正d痴線佬真係慘
其實中小學嘅音樂堂究竟學咗乜
利申:唔知學咗乜
應該睇吓場刊
一次過彈12首 Chopin etude
中間拍唔拍手好
唔拍
古典音樂教育真係要由細做起
古典本身無問題
比人淘汰係因為有好多樓主呢種白痴古典撚整埋咁多規矩
小朋友黎聽都唔識包容
真心貼錢買難受
唔明帶細路去做乜由其個細路無興趣
仲有跌野
拎紙巾
開背囊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞