香港人聽古典音樂演奏會可唔可以有品啲?

284 回覆
873 Like 144 Dislike
係, Brahms嗰場
Balcony 有人癲癎症發作
真,唔好以為拎住件樂器就特別斯文
所以會揀program黎聽
如果係啲冇咁大眾化嘅program/ 平日搞嘅concert,通常啲觀眾質素會好啲
Mozart嗰啲你預咗前後左右都嘈到仆街
唔係講緊跟唔跟人拍
我小學音樂老師都有教幾時先好拍手喎
簡單黎講
唔知幾時拍咪唔好拍囉
幾失禮人
應該話
現實中,觀眾當時覺得你演奏完一首,咁咪拍
係事後有人話停頓位唔拍得,先有「唔知停頓位唔拍得」呢個 issue,入場前無呢個 issue
咁個問題即係音樂會事前要講清楚邊啲位唔拍得,咁觀眾先知
真,啲觀眾質素真係越嚟越差
樂章同樂章之間咳定先
最慘係屌佢哋又唔係,狂望佢哋然後佢哋唔知自己有乜問題,繼續嘈
Clap between movement 呢啲根本twoset都有講
咁點解人地莫札特死左二百三十幾年仲有全世界無分國界大把人聽
流行歌只能在一個區域之內流行幾年就過氣?
乜唔係得本身有研究開鐘意既人先會入場咩
好地地唔知頭唔知路點會去睇
唔好話古典啦,我唔識既流行曲歌手開show我都唔會睇啦
咪係
諗返明明小學到中學有9年音樂堂
都可以連1 2 3 4 都數唔到
而家更加唔使講淨係會教國歌紅歌
Lm
咁所以我上面咪講左應該幾時拍
樂手未企係身唔拍
指揮如果細心留意下
會睇得出佢指完
但想sure啲咪等佢轉身先拍

無必要諗幾時唔拍得
諗幾時拍咪得
無咁大眾化個啲
會有啲盲毛買平飛入去訓到扯鼻寒
算啦我都放棄咗好多年

當然出名個啲一定要去
話曬人地咁俾面嚟香港
可能無下次
其他觀眾樓唔識咩叫「面斥不雅」我控制唔到,唯有控制我響香港唔再聽古典音樂會(恥與為伍)
樓主咪嘥錢,要有較好體驗,或者近嘅要飛去猩猩國/呆灣/蘿蔔國,遠嘅.......

(2000後目測愈來愈多馬騮扮人騎呢觀眾入場,已quit)
我咪就係講緊現實中觀眾就係覺得你停/完,咁咪拍,唔會諗唔拍得
例如:指揮未轉身,但有停頓位,假設係幾秒,咁觀眾都可以覺得已經演奏完一首曲,咁咪拍,唔一定意識到要等個指揮轉身先叫完
咁所以場刊/入場announcement要講清楚點先為之完,可以拍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞