香港人聽古典音樂演奏會可唔可以有品啲?

284 回覆
873 Like 144 Dislike
古典幾時比人淘汰過
文化中心 大會堂啲表演次次都坐滿咁濟 間間學校都有自己嘅orchestra 朗朗呢啲大明星去到邊都有人識
有冇link 搵唔到既
btw下個禮拜有茶花女
即係小朋友嘈生哂老母老豆唔管係ok?
知道了,所以我唔會教育佢聽古典,又悶又唔比小朋友出聲又唔比訓覺咁unwelcome 真係唔好勉強
紅館開唔開到幾場坐滿? Twins 咁垃圾都得啦
人如其名
請問紅館個場點玩古典 唔用mic㗎喎
喺香港講藝術 傻撚咗
即係咁講唧,講個觀眾人數開唔開到,唔係真係叫你去紅館玩古典
BTW, 樓主開post 個目的係咩?係咪想唱衰古典
你成功左
冇人知
但坐唔坐得滿紅館同淘唔淘汰無咩關係
我有次睇full orc 咁啱嗰日鼻敏感
seng 會好嘈所以我等佢流出嚟先抹一抹
等拍手先至細細力seng 嗰場睇得勁辛苦
true... 唔係主流音樂 同有冇被淘汰係兩回事
啲人主流學鋼琴 唔通trombone 又比人淘汰咗咩...
幾時先學識自己身為觀眾其實都係表演一部份黎
即係去睇band show你都唔應該齋坐唔郁
去聽電子野唔會齋企唔fing
同樣道理
去聽古典就唔好郁身郁勢嘈到人
咁都唔肯教你唔好帶佢睇戲搭飛機添呀
你識咁諗都啱
外國都有D餐廳講明唔接細路就係防止失控嘅細路日影響人地嘅用餐體驗,你知你小朋友係會失控就唔到帶佢周圍去搞人喇
有啲演奏係Target 小朋友, 例如Operetta嗰類, 最好係聖誕嗰類
聽古典音樂打beat
跟節奏拍手
你講緊前幾日小交嗰次?
真係好有共鳴

香港的古典音樂會真係經常發生:
1. movement與movement之間拍手
2. movement與movement之間一定有人咳,一咳就會有一堆人一齊咳,好似打喊路會傳染咁

上個禮拜法國鋼琴家同小交嗰場演奏會,除咗個大陸男人無啦啦大叫叫足2分幾鐘外,movement 之間部份人係度拍手,影響晒第二入第三movement的節奏,好無奈
巴打我都有聽依場!
原來叫shut up條友係你朋友
都未計movement 2 and 3 中間啲人拍手 performer一彈 大家先尷尬停拍手

以前觀眾素質都唔見得高
但白卡佬大叫同現場攝錄真係去咁多年都未試過
真係禮崩樂壞…
屌⋯⋯
Twoset violin都俾你屈做古典⋯⋯
維也納新年音樂會最後一首歌果陣咪會全場打beat
Andrey Gugnin?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞