突發!加拿大溫哥華香港人撚返香港人

354 回覆
168 Like 543 Dislike
分化撚
之前喺移民post睇過 業主要求你俾多幾個月租先係犯法
所以你可以自己提出呢個offer 但冇業主會咁同你講
其實有留意移民post都知好多人都係咁做 唔係得香港人

同埋而家van同tor嘅租務市場都好熱
newcomers冇credit record又同加拿大冇乜連繫 好多業主都會有顧慮 提出俾定租先根本好普遍
有啲留學生直程要預繳晒成年先租到屋 唔通又話人地搶你咩
個個移民搵屋都急 唔係得你有需要 唔覺人地有做錯乜
佢又唔會知個業主本身應承咗租俾你
真係要怪就怪個業主唔守信用
好撚威喎 吹到全球通用呀 柒頭

我喺英國又唔見有人用we柒

人離鄉賤 預咗
邊個比訂 邊個價高 邊個offer好
一直都係業主考慮既野
租租offer唔夠好 比人搶左怪邊個?
你地搵工20000 同22000
你都揀個22000架啦 唔通offer 20000間公司又屌鳩你?
收皮啦踩港撚,全世界都係咁玩架啦
度度都係香港?
度度都咁講規舉?
當上一課啦
香港人不嬲仆街
唔係以為去左加拿大就變好人?
業主提出的話係犯法
租客提出的話係可以不過可能要打官司(Ontario試過打過一次 - https://www.thestar.com/business/personal_finance/2014/03/29/ontario_tenants_can_offer_rent_up_front.html)
非常認同👍🏻
又係呢兩條女
英國冇credit history 12-18個月預繳係基本 不過可以網上簽約出發前confirm有樓住 而家問題係租盤供不應求 多人爭所以咪難搶
其實有咩問題....

買乜都係咁架啦... 你又冇比訂
你買車 條友唔睇直接落訂 你cancel曬之後睇車既客有咩問題...

你睇左都唔一定租啦 憑咩要人留比你先
簽咗約,仲帶其他人上去睇樓?

係個agent 同業主有問題
大佬
雖然對方係有唔岩既地方
但唔好乜尻都話香港人撚返香港人啦
第一次租屋?
全世界租屋都係一日未簽約都可能有變數架啦
遇到仆街d既業主簽左都可以賠錢搞掊件事就係唔租比你添啊
經一事長一智下次搞pre contract保障自己or搵fd代簽左先啦
吹咩
俾得起錢,業主又受
尊重合約精神
雖然我都覺得比多啲錢去搶樓住呢種做法好on9
但你未簽約又未比訂 又真係無得講啲乜
唔好話加拿大 香港都有呢啲case啦
你話比左訂/簽左約就唔同
做左是但一樣既我實建議你告鳩佢
我淨係睇到一個小朋友租唔到樓係到發脾氣
未簽約就大安旨意

大佬,商業社會

唔講錢,同你講心?個業主係你邊位呀
搬埋啲垃圾文化過去做爛市
去到外國周圍摘人地d生果
英國用tiktok
業主主動講係犯法
你又冇落訂
你都可以隨時唔租啦係咪先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞