突發!加拿大溫哥華香港人撚返香港人

354 回覆
168 Like 543 Dislike
加拿大人先唔會好似香港人咁計較
食你幾個無花果會入唔到籍?
講笑咩
我個立場都係覺得兩個都冇問題。
但我嘅意思係樓主如果要屌嘅點都輪到出高啲Offer嘅客人啦
咪撚玩啦
香港人一涉及錢銀/利益一定係最撚賤種果隻,
淨係睇香港人炒賣野同判上判食人頭既風氣已經知,
有良心只係小數
「朋友同agent confirmed時,agent話比人租左」
咁唔算比人搶左啦,唔講約都未簽,連confirm都未做,好難要人咁樣hold住。
唔好以為香港人先識做爛市
大把其他國家既人交半年至一年租同你爭
特別係多倫多
咁你應該屌個業主而唔係搶你個個喎
其實有做過功課都知加拿大個市不嬲旺,搶offer時有發生

第二交半年至一年係因為冇加拿大credit record,直接交半年咪雙方都放心

加埋加拿大都叫保護租客,業主一定左簡右簡 簡個最好都好正常
唔係香港人先咁
全世界都係咁
親身經驗+外國朋友分享
交哂reference比埋holding deposit 都可以隔左兩日後退返比你租比第二個
係業主角度一次過有多d cash唔洗擔心遲交租 一定係著數d
唔好咩都講到係香港人問題
香港人唔撚鳩自己人先出奇wo
其實大把人一開始都係住airbnb
之後先慢慢睇樓再出offer
大家見面再睇夾唔夾 好似見工咁
人揀你 你揀人
想問下你朋友有咩咁矜貴
隔岸都一定要租比佢先???
樓主根本種族歧視
又可能未租過樓
唔知租樓同搵工搵伴侶一樣
大家都係有自由選擇
可能見到搶到盤果個又係腥港人
放大咗個差別待遇
對眼就即刻充滿怒火
相由身心
prepaid點解叫頂爛市咪一樣交咁多
個業主都係香港人
佢知我係香港人
屌佢老母唔好咁撚瘋癲得唔得
其實就算唔係貓叫 如果有鄰居對貓毛敏感 人地係會知 讀下書la柒碌
到時唔好走去因住屋問題棄貓搵有心人領養
要明白人係見錢開眼、承諾係其他人ge 眼中係廢紙、一日冇法律程序丶你都冇保障。喺加拿大都唔好咁容易信人、費事俾人搵笨有咩上網搵多啲資料唔好人地話就信
認真講 有人出高d價錢租樓 業主就比高d個個
請問有咩問題
我都想問
樓主弱智
香港就2按1上

咪又係大把租客 比半年/1年租 黎傾減租
自己傾㗎姐
約又無簽 典型窮柒 輸打贏要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞