突發!加拿大溫哥華香港人撚返香港人

354 回覆
168 Like 543 Dislike
有人唔洗預繳=/= 個市係咁
上一轉fb 大把香港人放租比香港人唔洗預繳添
咁係咪代表個市係咁
大撚把人
屌你,連個Credit System 都唔識
你加拿大個System 係300-900
我地美國係300-850
你冇Credit Record,
租唔到樓,要Prepaid
買樓要食高息Loan
Credit Card 唔會俾咁多錢你
頂盡$500 USD

你同個鬼Landlord 一講我冇Credit
佢直接Ghost 你啦
啋你都哂時間
你果份租對比間屋
唔係值好多錢

你唔俾租,又或者Damage 間屋
佢要硬食,玩Eviction 又要時間
又要Hearing, 之後派Sheriff 上門
好明顯冇親身買/租過樓
又或者夾開租,
又好可能住係香港講美加野
你自己做唔到唔代表其他人做唔到
我喺Iowa同BC而家都係成功唔使預繳就租到樓
係加拿大嘅玩法完全唔同
加拿大嘅玩法係起碼拖半年先可以趕個人走
仲要扣盡都只係扣按金

唔好用你美國嘅經驗嚟到落加拿大身上
唔洗Credit 可以租到?
Lowa
不如講到去Maine啦
同樣道理,你自己做到唔代表其他人做到
呀Ching,
加拿大同加州個System 係一樣
你咪正正解釋左我講果個問題
你做咩姐
屋主問題
關上世紀乜撚野事
依家講緊移民潮坐救生艇班後生
Private 左個ig account
唔知幾時又出番黎show off
幾靚 好想食姐妹井
係,仲要講埋咩Lowa
先前有eviction moratorium
好多人借機唔交租,
一走果陣仲要打爆間屋
你告佢冇用,班人冇錢還

所以依家睇Credit History 睇得好緊
又要睇Bank Statement/Employment
如果你個Landlord 唔睇既
只代表佢係傻仔

所以咪有班人Offer Prepaid Rent

冇Credit 既
所有大City 都係咁租
根本連香港人都唔好群
多倫多實在太多香港人

準備搬去啲細省份住算
我就未黎加拿大已經搵到份文職,所以租樓完全無問題,但我都識唔少人黎到先開始搵工。
唔係掉個四字詞出黎就代表一定岩既,咁係唔係D廢老話不孝有三,無後為大,D仔女就一定要生個仔女俾佢地玩?
會唔會多支那人
理科野真係一車車印度佬同支那人
係,你岩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞