突發!加拿大溫哥華香港人撚返香港人

354 回覆
168 Like 543 Dislike
香港地本身都大把人撚香港地
點解覺得果班人走咗就會改過自新?
度度都有好人壞人 幾時都要帶眼識人
如果搶你盤個個唔係香港人係美國人/加拿大人/even 係中國人你係咪會唔嬲?
老實講世界咁大咩人都有,一個租盤日曰幾十個人睇
依家係業主唔啱在先,點解要屌過(可能)唔關事嘅租客呢?
因為個租客係香港人你就覺得係原罪?
Bc 係寫明landlord 唔可以要求預繳
但冇限制tenants offer 啲乜嘢
你真係唔識就唔好衝出黎柒
業主有乜唔啱 自由市場
業主緊係唔會主動提出,你無credit score同工作證明,係要主動俾啲信心業主租俾你嫁啦
咪玩啦 支那人點會唔做啊
開12個月小事啦 班友見有其他offer 會嗌高d 添啊
妹妹幾大波
睇下業主有無應承啦
我前文講得唔好唔好意思

其實個執著位唔係業主啱定錯
而係睇業主有無應承樓主(個fd) 係咪confirm 租俾佢
係點應承,有無咩野憑證
同埋本身個大陸人agent 有無幫樓主(個fd)做漏/做遲一啲野

老實講 無簽contract 真係唔關業主事
自由市場都係價高者得
但有contract 先係保障到雙方

樓主一野就搬法律出嚟
就以偏蓋全 「香港人乜乜乜」嚟打稻草人證明自己啱
都係on9架喇
你個世界係咪只得兩個地方
香港同外國
我又唔信成個世界地產都係次要行業啊
世界各地都有
Legal寫landlord最多收1-2個月預繳
但家陣租務市場好癲
有好多租客 會直接offer預繳3-6個月
為左你比佢租 唔租比其他人

唔止加拿大 英國澳洲一樣
仲有 唔止香港人 當地local都會
不過睇人 有d年紀大 / causal job
多數想租都傾向咁玩

Anyway, 唱通街 話比人知行偏
就肯定on撚鳩
又死番出嚟
其實你咁唔鍾意 點解唔直接unfollow
樓主溫室小孩踏入社會😂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞