突發!加拿大溫哥華香港人撚返香港人

354 回覆
168 Like 543 Dislike
講乜撚野
個業主有無比時間你跟佢個offer就租比你?
香港人做生意咪一樣賤

你都見識過啫
是但啦 香港人就係抵死
一日未簽約一日都唔係100%肯定租比你啦
認真答你

坦白講加拿大啲香港人唔係個個都黃(by default講緊對大陸野有抗拒),60-70年代移民/80-90年代移民入邊係有堆人純粹一個拉一個咁拉左班香港人入籍。

呢班人入完籍,咁岩撞上加拿大當時經濟差同埋仲有少少歧視其他膚色嘅人。佢地先將目光放返大陸人身上,用返大陸野。

所以本質上,有堆香港人係用we7/藍底係正常。當然都有堆中年人係黃,比例上差唔多。

你識朋友起加拿大嘅話,佢地又有親戚住左廿幾年以上嘅話,正常聽到好多香港老移民啲屎忽度縮離地思維。pre-paid搶位呢樣野,鄰國帶入嚟,後來香港人比人當係chinese咪要求你班友都學埋班支咁交錢囉

做壞規矩不嬲都有香港人早排搶撚到多倫多DT去到north york啲樓貴哂,大把人都要prepaid,更加唔好講溫哥華啦

你話香港人好閪,不嬲架喇,第一日先知咩
呢排d 新聞變左加拿大
業主撚你多過個新租客撚你喎
不嬲一日未簽都唔算secure 㗎啦
業主衰在口頭應承咗你之下冇出聲轉頭畀第二個
唔係好睇得明點樣香港人撚返香港人
即係一次性交半年租=撚人?
19年仲未睇清楚港奴本質,一直都係各家自掃門前雪,尢其是有錢移民投資個班仆街中產,有事一定走先,以前喺香港就炒樓炒股攞著數,其實咪又係同支蝗一樣仆街
仲要寫明係
(妹妹當日食完好多莓之後,黃昏去到人哋屋企見到棵無花果樹眼睛發光白 又摘人哋啲果實,一口氣食咗人哋8粒 公)
咁樣係咪偷野?
我on 9唔夠爭就喺度發爛渣
長文慎入,提提大家加拿大BC省規定租屋只需要半個月按金+一個租金。其他有咩錢銀要求通常業主會自己提出先。

你係當地有credit record就話姐
你無又想租間屋就要俾個靚條件俾業主揀
Sorry 有錢真係大曬 現實就係咁殘酷
好撚癲 即摘即食,洗都唔洗下
等等,咩page?仆街加拿大係唔比亂咁摘野除非戶主同意/去啲farm摘fruits/pumpkins

係咪又係啲想show off嘅移民page
抄定炒呀
移得既都係黃去打國際線 大家就由佢啦
我都試過俾香港人撚
臨俾租話俾另一個香港人家庭用一年租預繳搶咗
我有decent job但對方仲未到埗

最勁係英國法例淨係可以預繳半年錢

sry離題講咗英國但香港人都好仆街
偷野分分鐘PR都冇
仲要咁公開
其實又睇唔到有咩問題 想要就要自己爭取㗎喇,你唔話個業主貪錢?
用WeChat本身就唔抵幫
你識講英國呀可?

呢度講緊加拿大
事實就係好興用wechat
唔知有乜好嬲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞