突發!加拿大溫哥華香港人撚返香港人

354 回覆
168 Like 543 Dislike
長文慎入,提提大家加拿大BC省規定租屋只需要半個月按金+一個租金。其他有咩錢銀要求通常業主會自己提出先。

事緣係我朋友9月20號落地溫哥華,好好彩臨飛前就搵到屋,send晒文件俾業主,落地簽約就搞掂。

但點知臨飛前Agent話有人預繳半年租金搶佐間屋。

咁就以為事情告一段落,以為純屬係鄰國人做法用錢解決問題,咁我地費事同佢鬥我地又俾半年甚至一年咩,話晒根本唔啱規矩。

點知今日係IG explore睇到間屋點解咁熟口面,傢俬一模一樣嘅?!仲要係香港人Page?!

咁就當然嬲到冚家鏟啦,因為以上呢件事,朋友一心以為落地可以有屋住,將落地之後約好睇嘅屋取消晒,差啲連當晚Airbnb都取消。

有朋友係Ig好心提點佢地唔好帶出錯誤信息誤導其他人,收到回覆係

奉勸各位即將離開香港嘅香港人,無論你身處何處,請謹記你係香港人,唔係強國人。以前係香港就鬧大陸人排隊打尖淨係識用錢解決問題,唔好同我講依家環境就係要咁,所有結論都係人所作人所為。

溫哥華又好,多倫多又好,點解近年越黎越多人話下下都需要prepaid租金?咪就係因為你地個個都肯俾,業主未開聲要,你地就主動提出呢個offer,將不合理嘅事情合理化。呢間唔得咪下一間,真係唔係每一間都需要預繳租金,身邊好多真實例子都係唔需要的。

當然以上只係個別事件,呢件事Agent都一定有問題。只係希望黎緊嘅香港人,唔好自己做壞規矩,害佐黎緊要黎嘅自己人

btw 知道page主已del post 並非惡意追究 純屬想提返香港人唔好自己做壞規矩 如果唔係分分鐘撚返自己人(活生生例子here)
估計美國人應該起碼中咗廿年伏
有一班人四圍偷野應該叫抄狗(但班人抄嘅範圍非常之大,好難概括佢地信咗嘅係邊一堆抄狗)

相信班人用各種偽冒起碼廿年

睇個樣明顯美國或西方國家啲人雖然中晒伏
應該仍然當啲(賊)係神
講個信字

點解會估呢個方向野
其實係因為自己嘅喜好無乜定位同界線
好多嘢都有興趣了解
而發現好多其他人冇乜留意嘅嘢
而感覺到問題所在

而且抄狗勢力當然唔會方過任何街外冇嘅野
咁啱我又係有啲街外冇嘅野而發現問題
符合國情啊香港人不嬲自私
唔好以為好似大陸人咁團結
香港人成盤散沙呃快錢就最叻
又係果兩姊妹
頂爛市仲擺上網咁柒
唔好影衰香港人啦
講就一套 做又另一套
香港人不嬲講一套做一套
做完都算 仲要打哂飛機開post
Cls 分分鐘遲啲要主動比一年租業主先有屋住好心出到去就唔好再跟香港嗰套做爛市
唔好意思,呢個世界有錢真係大撚哂

你急人地都急
人地出得起錢,你吹得人脹咩
資本主義社會係咁
agent 應承無用架,到最尾業主話事租比邊個。宜家大溫租盤勁多人爭,努力搵下啦
無人講過係錢問題 依家係講緊香港人自己做壞規矩
呢個情況如果業主提出要俾一年租先OK 我朋友唔係俾唔起喎
咁其實你應該屌個業主/agent做壞規矩
破壞君子協議喎

Let agreed咗應該就唔可以再受其他人出價啦

不過睇個message應該係wechat
個業主都係支那狗
咁支那狗梗係無規無矩同見錢眼開
簽約都可以蝕訂反口, 未簽約比人搶盤都只能夠認命.

不過搶完盤仲要咁搶口為乜. 真係有錢惡晒都唔好咁大聲啦.
認真,大番佢一年租
睇下邊個有錢
個問題係你租樓搵個支那狗業主
然後係度叫佢守加拿大嘅規矩

全世界都知支那人唔會守呢啲規矩架啦
你懶係嘢跟規矩,堅持自己原則我欣賞
但今舖就自己蝕底囉
1. 唔係得香港人會咁搶盤,基本上財力好少少嘅都會
2. 業主唔會出聲講呢D 野,比個氹自己踩。租客自己想點比租,係可以自己提出。
咁你咪唔好俾
你要屌係咪應該屌市場屌業主屌政府
佢唔出到呢步就租唔到樓
唔通叫佢瞓街等消息
定係住你屋企?
鬧完之後等比agent block 有Q 用咩。
人又唔係本地,銀又未比,約又未簽,基本上最被動。
認同,業主都係睇錢,而且程序上亦都無問題,唔理係鄰國人定香港人,如果你係個業主,你就有選擇權。可能你會覺得做壞規矩,但sorry 呢個就係現實。
睇圖見到係嗰兩條友主動offer半年租金打人尖先
佢哋自己都識講係打尖

咁當然個業主同agent都好有問題啦
樓主個frd未比錢
其實真心唔叫secure咗間屋…

叫上一課啦
下次租樓就要知,乜嘢協議都係假
比咗錢先最實際
香港人老鼠屎+大陸人劣根性
業主係有選擇權,但係如果想有保障一次過收半年/一年租金其實可以一早講明 ,等大家有個共識。而唔係臨時決定收其他人錢,放另一個人飛機。
利益基礎
香港人最叻既係唔比自己蝕底
點出最少力 拎最多 smart
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞