[Netflix] 日劇 First Love 初恋

1001 回覆
248 Like 11 Dislike
嘩, 諗得咁長遠
終於睇完
演員演技, 配樂, 畫面, 剪接都一流, 尤其畫面真係好靚, 見到日本的美。。

大家話劇情老土, 愛情劇其實大部份都係老土, 我諗大家最唔鍾意係失憶梗, 但係如果冇呢個橋段, 而男女主係因為長大後不同環境成長分開(大學vs自衞隊) , 就唔會有之後嘅劇情。

套劇其實都幾反映到女人係不同時期嘅愛情, 初戀只追求愛, 到談婚論嫁會考慮對方是否可比到一個穩定的家庭(雖然係阿媽的考量), 有小朋友時將生活重心完全放係小朋友身上, 為小朋友不惜犧牲自己的夢想同前途, 未經歷過可能冇咩感受, 有經歷過應該會好大感觸。。

阿仔嗰段我覺得反映好多野, 可以係現代日本人愛情, 事業和以前嘅不同, 特別係呢代嘅女仔唔一定一畢業就嫁, 要係屋企相夫教子, 個男友/男人有第二個女人都要屈就, 佢地同樣都可以追夢, 做自己喜歡的事。。

其實女主都已經走得好前, 當年比娘家睇唔起,又知道老公有第二個, 但好果斷離婚, 離開一個外人睇美滿嘅家庭, 我諗係當年日本嚟講係好不可思議嘅事(可能係我固有睇法, 有錯請指正)。。

綜觀嚟講, 呢套係劇係好睇嘅。。

電王亂入
有病睇下醫生好喎
咁成年女主係醜喎⋯⋯
就係個款 令我入唔到戲
未必靚
但演技實力派黎 值得尊重
綾瀨就未必演得咁動人
但我同意綾瀨身型外貌都似啲後生版也英
不過兩睇 其實而家既違和感又真係冇想像中或者純睇相咁大
我google 佢,佢以前靚好多,宜家怪怪地咁個樣
如果第8集完真係sad到仆街
我覺得唔似
抽大陸人水有問題咩?
前面有人講 我都同意
就係女主表白鍾意嘅係並木先生
唔係晴道
佢哋兩個講咗個 tone都真係幾似
但其實滿島光同八木莉可子對眼幾似
都係下垂眼
do姐今日係電台都介紹e套劇, 仲要播埋first love首歌
無左一齊既記憶,再係埋一齊都係另一件事
其實成件事係環環相扣,本身女主角遇返男主角之後,一路都被身邊既事物刺激緊,開始對失去左既記憶有啲印象,就係離開日本先令到部機落係女主角手上,先會完全喚醒記憶,加上有表白果場戲,強調翻男主角面對唔到無左高中記憶既女主,再來先有冰島重遇既感人場面
點解個後生女主唔搵個同滿島光似樣啲
好撚出戲
佢可能係陸喱.
人地作者寫劇本果時已經想像緊女主係滿島光㗎啦。係以滿島光為中心㗎。
凌瀬遙同佐籐健係繼母與女兒的藍調合作過, 唔係幾襯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞