[Netflix] 日劇 First Love 初恋

1001 回覆
248 Like 11 Dislike
只可以話以Netflix Japan嘅水準嘅話
First Love嘅劇情太似Netflix 一貫嘅品味,唔似日劇

日劇當韓劇拍,又要借機塞D反戰嘢入套劇

如果淨係講靚景,我睇未來日記半素人嘅show都有一樣效果啦,使乜用咁多錢揀咁好嘅演員同買歌?

講到Netflix拍嘅日劇,好耐之前嘅Followers 同 她和她的百萬日元其實仲有日劇味

First Love嘅節奏就係有種講唔出嘅違和
我睇嗰陣時都有諗起情書
尤其大結局追返件事,講返佢最開始點遇到同鍾意
真係有情書個尾發覺原來我就係佢初戀個嘢點題

不過情書真係好正

反而個女仔因咩事一開始就鍾意個男?因為幫佢拎嘢定拎朵花
滿島光太瘦 塊面好似凹左 咁
推《火花》
好細膩 好有張力
個仔介紹佢個下
互相介紹啦
呢幕無感覺
GOOGLE完, 原來佢就係舉中指女高中生
離開係因為女主只係當佢並木先生
冰島重遇返,男主叫佢也英
女主叫佢晴道
其實係也英去東京時,佢老母都忍唔住講左句:我幫揀既選擇到㡳係咪最好。

證明佢老母其實都有少少後悔拆散左也英同並木
但人地連餐廳都未入已經拒絕開始

不過我接受呢個講法
好似冇乜人討論, 但原來係netflix 播放ranking咁高,
死啦, 係唔係睇嘅人都係老餅, 所以冇上網講jar
唔係東京,係小樽
身邊冇睇開日劇嘅fd都冇咩興趣
First Love今日HK Spotify衝到上25啦
我見都FB d煲劇谷都好多人講wo
日劇黎講反應算好唔錯
我冇同身邊fd講今期睇呢套日劇, 可能好多有睇嘅人都係咁, 默默地睇, 默默地懷念青春
如果交代哂你講既野節奏就會好慢 如果你代入唔到無共嗚就算講埋呢D都唔會好睇 你代入到亦唔需要交代得咁清楚
終於睇晒套劇可以上嚟睇post
第一日上嗰陣睇錯留言,以為俾人劇透
劇情係老土,但佢完全係賣情懷,亦賣得好好
欣賞佢啲鏡頭/顏色,係日劇獨有個種透明咁
開頭好驚佢會集集都播首歌搞到好濫,但佢地冇,播親個時機都好好!
演員絕對係大加分雖然後生版嘅也英同成年外形上完全唔似,但我又咁睇
後生也英=女神,又靚又叻
但一次失憶,未婚大肚冇畢業,再到離婚因為冇學歷搵唔到好工作庸庸碌碌咁生活=成年版黯然失色的也英

成年版真係做得好好,有時佢遇到期待嘅嘢時眼神會閃閃發亮,但大多數都係露出一個無奈嘅微笑。

滿島光演出好細膩,我係女都迷上左佢佐藤健又係演技carry,有留言話佢老咗,但我覺得個角色係要有少少滄桑感。
北見 女滿別應該冇咩野玩?
黎緊去北海道一定去天狗山
女主角間意粉唔知好唔好食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞