[Netflix] 日劇 First Love 初恋

1001 回覆
248 Like 11 Dislike
唔知,我都唔識
唔係幾鍾意個剪接,成日跳來跳去。一去咗另一個時空就出咗戲 女角年輕版同成熟版太唔似樣
可能睇漏咗
有無交代過男主角best friend ,即係主角個妹個老公去咗邊?
記憶中淨係係男主同心理專家女朋美架車死火時出過,但好似成年後戲份消失左咁 我初時仲以為阿妹老公(當時未知係best fd)已唔係度、離婚、未婚生仔
我知 純粹估係嗰次幫完手至埋時間囊前某個時間點知係佢嚟
見到小詩會忍唔住skip走佢
同埋慨歎點解呢個世界有人咁樣衰
見到小詩即刻諗起申請信用卡果個小斯
個選角真係全套劇最大敗筆
自古紅藍出CP
同埋女主關於返工嘅都係黃色 的士 同事約打保齡個日嘅穿搭 就連痴眼鏡個舊膠貼都係黃色
成套嘢啲顏色配搭睇得好舒服
每次聽佢都諗起魔女之條件 兩樣野都係經典
想問下依套係happy ending 定 sad ending?
一直都唔會睇sad ending既野
都開心既
唔講唔知呢d細節
睇返恆美同男主點相遇
到最後被飛就覺得佢好慘
雖然老套 但真係好鍾意呢啲日本純愛浪漫
特別係純愛、初戀劇集/電影,一定係睇俊男美女
人哋係美國大
幾鍾意呢套野個時間線跳黎跳去都唔會好亂
感覺好似砌圖咁慢慢砌返出黎豐富返成套劇既內容

總括而言幾好睇
我知吖
唔知有冇記錯,佢當時彈出其中一個原因係佢口音冇平時日本人啲口音
當然佢真係唱得好好啦

BTW,我都好鍾意love psychedelico
但普通電視台好難做到咁既剪接,
如果唔係好似NETFLIX咁放哂出來, 可以一次幾集/一日睇哂
一星期一集正常人只係覺得好凌亂, 唔記得伏筆果D,會FEEL 到好唔知頭唔知路
https://youtu.be/0wrsZog8qXg
首歌唔播都唔記得有呢首歌既存在
佢原來得廿幾歲 已經結左婚
好似係跳舞 表演界有d名氣
唔知係咪想表達新一代女仔唔同以前幾代
有自己想法性格 想做咩就做咩 夠決斷 敢愛敢恨 先搵佢做代表夠哂突出
男仔都係 對女仔口味唔同哂(?)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞