蔡瀾:廣州的雲吞麵,我覺得比不上香港!

275 回覆
1012 Like 14 Dislike
邊幾間呀
講嚟聽下
同一價錢食雲吞麵完全唔撚飽
佢有成唔唒.打包返屋企嘅習慣.好有衣食
雲吞成。先達年代,三蚊碗。都好好味
屌,你問100個元朗人應該都冇一個人話好到底好食

好到底係用嚟水區外人
其實日本本土大把cheap嘅拉麵
有次入元朗做野, 同行個同事話要去好到底, 話係雲吞麪名店, 但個麪一上已經覺得唔似樣, 雖然坊間好多雲吞麪檔都去鹼唔好食落有滲苦澀味, 但都無理由做雲吞麪唔用鹼水麪而用類似食車仔麪嗰d幼麪, 仲要好似浸耐左發脹浮屍咁, 佢個湯又係同一般嘅唔同, 偏濁同偏白色, 飲落未至於難飲但實在唔似食緊雲吞麪
都係嗰句 雲吞麵 尤其細蓉 算係點心 要飽肚食第二樣
好旺角
某部份可能係會令人卻步嘅,不過絕對唔係主因啦
你睇吓啲米線舖中晒你講嗰啲野都大把人去食
十大碗、正斗、麥奀依啲裝修企理態度正常都冇乜後生去啦
可能我哋覺得垃圾嘅,比起廣州都好太多

所以蔡瀾先咁講
麥文記話自己同麥奀記係同一師承麥家

唔知係咪真,但我覺得好好食
食撈麵
間間都有水準,認真?
中環窮撚下午茶飽肚首選:沾仔記
我覺得去一蘭$100 食個日本拉麵

滿足感同用$40 食個靚雲吞麵 係差唔多

講起又想去食
每次去都係細蓉、油菜同柱侯腩/豬手
你知咩叫細蓉架吓話
然後你同佢講細蓉有其擺法 雲吞底麵擺面再落湯 佢哋就哦 或者笑鳩你雲吞麵學人講究
一係唔信你講既野 十零歲個時好鍾意食雲吞麵真係會睇原來有特定擺法 同啲同學講 佢唔信覺得係假 心諗雲吞麵唔可以講究架咩
有一集直情入實惠介紹埋變形傢俬添
唔話賣廣告都唔信啦
講經咩 個個都叫細蓉 係咪細到雲吞俾粒蝦米你都ok先
一般麵檔細蓉幾大碗 個幾間麥乜春幾大份你真係有食過就心照啦
以前有大蓉添 宜家?咪叫你食多碗細蓉lo
淨係有黃藍之分已經玩撚完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞