蔡瀾:廣州的雲吞麵,我覺得比不上香港!

275 回覆
1012 Like 14 Dislike
好多雲吞麵鹼水太重,食完條啫仔屙尿都痛
地寶魚乾呢啲料以前多人整好平
而家貴到仆街 肯曬個啲人都死淨唔知幾多
買幾條地寶魚乾煲湯都成舊水
個蠔油先係重點
你試下去麥文記或十大碗
其實我覺得雲吞麵個大地魚湯底正過日式拉麵嗰D豬骨湯底
正宗好少少嗰啲日本拉麵都一樣多功夫
同雲吞麵一樣

反而米線酸辣粉嗰啲就真係全部現成開出嚟
仲有嗰啲乜嘢米芝蓮推介
全部普通到呢
澳門仲保存到比較好既小店文化
香港新市鎮啲領展場
想食碗雲吞麵都未必有
啲企檔手勢問題
雲吞麵要走鹼
好巧懶檔手勢
好幾年前佐敦開咗間叫石仔記嘅舖
個廚係自己太鍾意食雲吞麵粥呢啲傳統嘢就走去學
佢個雲吞麵 牛腩 豬手 同粥
係我食過性價比最高同數一數二好食
屌打各大名店

可惜老闆做咗幾年就唔做
話想陪屋企人多啲
呢個堅,貴唔係問題,但要足料同用料新鮮。
不過部份曾經好食,但老細好似變咗質咁做大咗由街檔搬入地舖之後已經食唔返街檔咁好味。
咁冇辦法架喎,果d鋪頭間間都污糟邋遢,迫迫夾夾,d伙記又西口西面,周圍全部都係廢老成間鋪一陣老人除,點說服d後生去?
又想要情感勒索,經營者唔去諗點吸人客人,反過來要客人為左所謂保存文化去屈就?
次次呢啲topic都係鬧班後生唔識欣賞,好少會有人鬧班經營者唔落力做好傳承
幾多舊香港文化就係咁樣陪住班廢老落棺材
好多香港人自己都睇唔起自己飲食文化
咁就唔怪得愈黎愈多雲吞麵鋪變劣食
好嘅拉麵同雲吞麵都同樣要多工序 唔少心機整
但就成日踩一捧一 講到雲吞麵地底泥 拉麵有幾高級
小妹甜品去過N次又真係冇試過雲吞
依家賣正宗廣州雲吞麵嘅麵檔仲少過拉麵舖,
個個食埋啲撈埋潮州式粉麵風格嘅雲吞麵,
就以為香港啲雲吞麵檔唔好食
幾年無食,最近食返麥文記,覺得中環沾仔記好食d
返去都係食拉腸,好少食雲吞麵
我個人鍾意有豬肉嘅雲吞多d,純蝦肉係爽口但味道太單調。
咁有時都好難怪嘅 做左幾十細鋪 價錢唔係高嘅
未必會有咁多錢去大執個鋪頭
加上班廢老心態係 搞咁多做乜 我果啲好野黎自然有人欣賞
果個思想都唔識搞依啲門面野 除非個後生會去接手姐
大陸啲腸粉又係好好食,又薄又透
係,我一個一餐要食3碟...唉3年無食過啦
香港邊間雲吞最好食?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞