蔡瀾:廣州的雲吞麵,我覺得比不上香港!

275 回覆
1012 Like 14 Dislike
咁撚癲
做得好果幾間我口食唔到鹼水味
但係過一排都會發作
反而有鹼水味嘅食少少就停口
殺傷力冇咁大
咁口味嘅嘢冇得強求
其實overall粵菜都開始唔啱香港人口味
師傅心態係一件事 自己人都睇唔起係另一回事
宜家好食果啲麵鋪多數都係啲舊式細鋪
啲人仲邊會肯行入去食
所以只有轉食雲吞河
因為食銀絲細麵一定用䶨水煮
轉食河粉就無問題,不過變左食潮州粉麵
深水埗有檔紅色既
淨係食雲吞水餃
尤其是而家喺街見到同佢合照嗰啲相, 唔記得之前佢邊啲書提過, 相入面唔同表情嘅代表咗佢覺得好食定唔好食
應該有啦, 呢排係咁推佢自己出個d 咸魚醬, 連city’super 都要拍太片介紹
粵式雲吞係廣州有冇介紹?
又貴又唔飽先係雲吞麵
深水埗有酸薑食嗰間都可以,另外一間係天后嘅都幾好,以前會去買生雲吞,不過好耐無去過,而家唔知點,有啲街市賣嘅其實都係咁上下質素,住得遠真係無必要專登去搵
雲吞麵貴過60蚊已經俾人屌話貴,但同時又鐘意賣100蚊味精湯日式拉麵或譚仔50蚊幾餸抵食的酸辣粉
香港同廣州咪一樣,唔好去d出名的,住宅區大把都唔差。
廣州見過好大枝竹係到壓麵,包雲吞就2邊都有。
我鍾意嗰陣鹼水味
睇到呢度都只見人講鮮蝦雲吞同埋大地魚湯底,完全無人提過韮黃,我覺得韮黃都係香港雲吞麵不可缺少嘅,極鍾意飲埋個大地魚湯又食埋啲韮黃。

嗰啲什麼鯊魚湯底唔該死埋一邊。
香港好多拉麵難食到仆街,係面前滾水+味精先倒湯都試過
至於上邊有師兄話澳門雲吞高質過香港,呢樣唔排除,之前澳門賭業興盛時,挖走好多有料嘅粵菜師傅過去。
唔識嘢,鹼水麵世一
麥文記一定要食菜
佢啲韭菜花同芥蘭
灣仔道近大有有間一碗24蚊(即係以前10碗大大碗)
都好鬼好食,一粒雲吞勁多蝦,啲蝦仲大大隻配少量肥豬肉(渣個啲多豬肉少蝦唔好食)

好食過乜乜記又唔貴
細蓉拎隻福壽碗裝 雲吞又細粒食三碗先夠飽
係咪大地魚湯底加韮黃先?
真,細個好撚鐘意食
麥兆記(跑馬地店)啲匙羹成日大大浸漂白水味
湯底應該都係大地魚但係咪用靚個D就唔知, 我都有飲哂D湯,
但韮黃好似無, 得蔥花, 唔太記得, 因為無食撈麵無特別留意
你得閒去試下, 雲吞真係唔差, D蝦肉大粒又爽口, 麵爽唔會過熟,
$24 蚊啫....唔好食都無損失..
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞