蔡瀾:廣州的雲吞麵,我覺得比不上香港!

275 回覆
1012 Like 14 Dislike
好到底,好好食喎
細個返廣州成條街間間舖頭都有蔡瀾合照
佢真係喺大陸食唔少唔是鳩噏的
所有嘢都一環扣一環

要靚材料好食靚裝修,就賣得貴
賣得貴香港人又話唔值唔欣賞
然後劣幣驅逐良幣,平價湯出現,唔好食
更畀人睇低,搞搞下就無人食

都幾可悲

其實做到麥X記咁有質素就自然有客
最重要係提升個格調,令人欣賞本土美食
cheap雞潮式雲吞麵繼續serve 平價位
講咁耐,圖都冇張
銀記
真 是撚但樓下麵檔啲雲吞都好味到仆街
咁又係呀 冰室都翻到身啦
根本係外觀問題
呢個世界乜都係講PR架啦
老老實實
其實日本拉麵都係戰後冇資源先出現嘅cheap 嘢
個定位其實同香港車仔麵差唔多
當時都好多人都係拉架車仔做
但係人地會進步
如果日本拉麵仲係同戰後一樣我相信冇後生會想食
(唔係你而家睇屋台嗰啲咁精緻係好撚污糟)
相反香港雲吞麵幾十年如一日
你行入一間雲吞麵鋪就好似時光倒流咁
有人好鐘意吹奏呢啲叫有舊香港味道乜乜乜
但好老實呢一代經營者死咗/唔做之後其實好多都後繼無人
而家咁樣唔好講話改良進步
連傳承都唔一定做到

Btw 雖然係藍店
但我其實覺得好似太興咁將燒味用現代手法咁去包裝其實係一件好事(先唔講味道 利申我唔食藍店)
我希望雲吞麵/潮州粉麵都可以做到
反而香港養出一間大陸雲南米線仲要沖出香港
依篇文20年 佢仲有篇21年既文屌香港雲吞麵垃圾 上面成班傻閪咁既款高潮
比雲吞麵
唔見你比腸粉,腩汁,豬腸粉,炒牛河
正正就係呢個問題
連台式牛肉麵呢啲垃圾都可以執靚門面賣貴 2-3 倍,一樣可以客似雲來

班老嘢死攬住舊果套唔放咪唯有一齊死
太子?
South Park 有集講,人人都喺blog寫兩隻字,就自認食評家,去餐廳攞著數,又要靚位又要免費,唔係就寫衰你。老闆含淚招待,碟碟加精液料
我鐘意食麥奀多d
多餘無難食既拉麵?味x夠難食未?
想當年聽到某食店樓面講嘅 :
有次蔡瀾嚟食嘢, 食完問佢老細想唔想喺鋪頭門口放佢廣告
想嘅麻煩課金, 有相果種比5萬蚊.

零幾年果陣嘅事
沾仔記乒乓波雲吞, 大大粒, 好撚正

沾仔記。雲吞大大粒,好撚正
我配米粉
我覺得麻麻地 冇講到咁好食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞