幾時開始DSE係變左比大陸學生拎黎逃避內地高考的工具?

296 回覆
485 Like 10 Dislike
連中文說話都取消埋緊係易
連垃圾恆大、教大、樹大都變大學生,仲未計其他垃圾海外合辦學位課程
唔撚得牙,以為dse好少少又唔撚讀書,比班asso仔高gpa過你,跟住就上網屌班asso 仔垃圾成班現實失敗者,我識大把asso 仔升上去大學畢埋業,考紀律部隊不知幾fatfat.
人工唔夠人高就笑人dse廢,正垃圾。
再利申,已退休
講闊度一定係
講深度未必係
學術自由又冇
人工又得雞碎咁多
所以你話清華北大個ranking真係得啖笑
啱啱睇抖音 見到好多香港內地生分享大學生活
以前係會覺得nds讀書好撚勤力,摺拉摺到天昏地暗

但啲咩省狀元都係好撚勁
實用文寫作(我當年叫卷五)
我覺得卷五有用過卷二啦,雖然我卷二高分過卷五。
當你卷二寫議論文,你冇source靠背,點可能寫到篇文靚一靚
讚揚黨
我都al 讀過pure math
跟住讀完成個engine degree 都無見過d 咁難既數
真係難得好離譜下
發覺條街多咗好多內地大學生
佢地好似好ENJOY 呢度生活
食茶仔, 睇戲, 玩, 笑得出
DSE Maths同默書冇分別 而家識得分P同C己經係叫做叻……….
利申DSE雞
猶太佬同印度佬都好勁
呢啲時候都入唔到大學的話真你係要檢討下
感覺好似調返轉
我指學生嘅見識同才能
你個鬼佬指乜國藉先
你乜嘢非亞裔都叫鬼佬咁緊係多鬼佬勁
實際你口中嘅鬼佬可以大把係中東佬呀以色列人呀印度人
大學排名高係大學staff research出紙嘅問題
同收生無關
香港好多人唔明呢樣野
不過QS同研究成就關係都好弱下
點會弱
QS個criteria講staff reputation
間接即係講research
又計citation
又計h index
又計research network
全部都同research有關
有人講係幾多個人講呀一千個裏面有一個都叫有人啦
喺度打稻草人靠個考試扮老屎忽
嗰陣個個都係做返al past paper
Academic Reputation 40%
Employer Reputation 10%
Faculty Student Ratio 20%
Citations per Faculty 20%
International Faculty Ratio 5%
International Student Ratio 5%
International Research Network 0% (for 2023 edition)
Employment Outcomes 0% (for 2023 edition)

得20%同research有關
難又點
中國高考數理科目都係難
記得有個排名係比較全世界學生高考之後學術水平
中國係由頭幾名到final year 包尾
香港AL 係好難啊,但出左咩人先得架。
盧竉茂
而且難只會益左班有資源嘅學生。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞