幾時開始DSE係變左比大陸學生拎黎逃避內地高考的工具?

296 回覆
485 Like 10 Dislike
求合格嘅就唔好諗做inequalities 冇個思路就已經冇得做
其實一直都有個陷阱係到,唔知點解無人拎黎討論

一直以黎個主流聲音係咁樣既 :
以前唔夠學位,所以好似alevel 咁,好少人入大學
依家學位多,普及高等教育,係好事黎,似西方咁
因為咁,公開試難度下降,都無問題,都係好事黎,因為多咗學位競爭細左,無需要咁難

但其實成件事有個前提,
就係剩係考慮香港考生入香港既大學

如果你降低左難度,但原來同時增大緊考生個總人數(eg內地學生) ,咁一開始個主流理論根本就站唔住腳

要想學北歐咁?除非你香港既學位多到可以消化埋大陸考生囉,咁咪人人有書讀囉
只能講AL pass唔到UE,就要付出多一年自修,先可以讀到心儀學科,有文/商朋友三科AL A都要補多年

其餘乜野High dip副學士都唔平呀

感覺似係學業到此為止嘅壓力
True
拿官方聲稱話入大學香港學生係要佔一定比例ge
而家好鬼多中国人黎香港讀HDAD
Pure普遍就30%
個別難到仆街就20%就Pass到
我都係聽阿Sir講
其實話通才都唔算通,以前會考d人普通嘅都考七科,而家DSE勁人先會考七科而且通識根本只係人類基本思考方法,只係思考嘅內容係社會民生,我覺得對提升學生嘅公民質素幾有用,所以最好係中文cut一半,將通識合成一科就最且好
高考啲內容真係好撚難
Kai龍哥當年攞咩grade?
大把啦,咁人地有錢
完咗大學之後想讀Post Grad都係xzy人

話香港學生冇咁勤力喎
傾邊範tech野?
14-15分輕鬆做護士fg 35k
中文係考試形式問題姐
考母語我唔覺得有任何問題
而家已經唔需要
玩下貼紙,聞下本答案簿,望下天花板咁就三個鐘
DSE 真係易喎, 文盲考都入到大學
有班AL教得廢入唔到大學
唔抵得而家啲後生仔囉 即係廢老心態
用黎洗底
最垃圾嗰班黎讀個top up又可以返去
好個讀內地D野雞學校
勁過班洗完去外國
一開口知你咩料
I sink that
口音難聽過印度人
通識係正常邏輯思維
極權只容許「公民教育」
咪講左踏腳

大把操作空間啦
事實上周街都係大學生
考得10分8分 然後話自己浸咸水
大學啲野仲簡單過AL
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞