幾時開始DSE係變左比大陸學生拎黎逃避內地高考的工具?

296 回覆
485 Like 10 Dislike
我印象中Pure 最難個幾屆係攞六成分已經A
我去過復旦交流過一個學期,上面大學工科理科係用中文讀,想出國個班先會自己學翻好啲英文
用中文讀同用英文讀個差距讀多幾年就見到
老實講用啲中學公開試鬥難冇意思,講易IB仲易
叫你攞A咩,依家講合格炸
讀到Year 2你都攞唔到合格?
讀完discrete math 同mathematical analysis 就合到格
好撚心啦
AL果班都30幾歲,正常都成家立室幫個仔報緊幼稚園
咩人先會30幾歲仲咁得閒笑鳩緊DSE易過AL
勁果批一定係有錢果班

由細栽培 點會唔勁
成家立室咗同笑鳩班DSE雞冇衝突
得合格咪又係讀asso
對比起日本呢20年嘅科研成果已經證明咗大陸個套内卷式嘅考試操練制度係徹底失敗
而且唔會可見嘅未來唔會有改革嘅可能性,再加埋成日吹風要再cut外語課比重(其實即係英文)
我真心建議佢地考DSE IB出國好過,留係大陸冇得搞
dse易咗其實都同大陸人有無方法落黎搶學位無衝突
行轉八大間間nds都佔一半啦
以前以為 shitty, BU 差唔多,我錯
講事實都嬲 零零後有冇廢成咁
呢個師兄講多啲

想睇多少少個學制分析點唔啱法
我知你啱但係實際個問題係邊
DSE真心易…
依家city請咁多勁professor 又多資源
Bu 咩都無咁滯
睇果年考嘅人整體水平, 因為係 拉 curve 浮動而唔係睇絕對分數嘅。

不過頭位同尾位應該唔會差太遠, 最大影響應該係 C/D 果堆
高考難度同競爭大好多
DSE真心易
通識又冇埋
考嘅人越黎越少
內捲即係冇發展嘅增長
大陸學生谷得咁犀利 但冇真正提拔人才
國內科研環境亦唔夠自由 唔真正開放
就算有都好黑暗 好嘅研究員唔會留低 睇得起中国
相比日本 日本站在科技最前沿
由甲午起已經有好勁本地化外國文獻嘅傳統
政府同商業都有支持 畀好多錢去大學買研究成果

結果 高考係選拔人材 但人材留唔住
最叻嘅人都走哂 或者做唔住要轉行
所以大陸係咪冇勁人呢?絕對唔係 甚至係比起日本更多
但要走到最後一步 帶出科研成果就差太遠

然後層主嗰嘅第二段係想講
大陸領導層並不樂見優嚟愈多人讀書 讀好書
因為大陸經濟做世界工廠 唔需要無端白添不穩因素
Cut 埋外語比例就更加貼服了
有錢黎香港個班根本唔會留係香港
Dse>>CE
你做下數學卷就知CE真係中五水平都夠做
大學D野分分鐘仲易
因為大學講application>fundamental
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞