幾時開始DSE係變左比大陸學生拎黎逃避內地高考的工具?

296 回覆
485 Like 10 Dislike
Exam design常識黎
去到upper division class 就可以唔駛
已經好耐啦
祖國唔好咩教育,要做外國走狗?
啲大陸考生要有香港永居身份, 先可以佔到香港local學位。 (睇下呢關守到幾耐。 依家唔夠7年都可以報政府工

暫時黎講無香港永居身分考DSE最多只可以用個成續出國。
就算大陸唔同地方高考都有難易差, 高考卷上海北京會易啲, 廣東省江蘇啲大省會難好多
德國果套教育好呀, 中三開始分流, 讀到書繼續讀上去讀大學做研究, 讀唔到既去學手藝/專科, 學費政府全包。
德國果套係現代社會黎講唔係幾行得通
好似已經有人要求改革
或者美國UCB, UCLA 澳洲UQ, UNSW
AL唔係靠背
要寫文融會貫通 支那狗緊係唔掂 佢地淨係識背識抄
大把用dse non ju入
話說有友人dse得幾分之後係美帝讀cc轉上Berkeley之後笑鳩我讀野雞
果時有nds 都話佢哋唔夠最勁果班香港人嚟
利申:三大老鬼
身邊都識幾個係咁,認為自己懷才不遇,只係香港唔適合佢,自己係人中之龍
如果係science的確係有班香港癲佬
一見到佢地就大叫"仆街啦, 佢地又黎霸哂D A range啦"
但坦白講佢哋返嚟香港
班hr見到ucb都已經濕到腿張開
根本冇人care佢地勁定廢
而其中一個香港癲佬就係Prof Kai龍
依家越嚟越多人知道dse幾分可以直上cc保送 頭嗰幾屆真係符碌呃到人嘅
日本依幾年係話以前減得太多課程同功課,所以近年加返深中小學課程同加返多功課
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞