幾時開始DSE係變左比大陸學生拎黎逃避內地高考的工具?

296 回覆
485 Like 10 Dislike
內你老母地
AL 考朝九晚四都攰死人
係奴才
學渣中學冇讀過書dse分數單位數
都可以入fd抄功課出貓出到 degree畢業
搵錢仲多過dse直入u讀乞衣科嘅fg
學歷仲有咩用?
丫豬丫狗都做護士
2022dse 已經係最少考生嗰年喇
之後好快彈返上嚟
點解無人問「幾時開始GCE AL係變左比香港學生拎黎逃避HKDSE的工具?」
講左廿幾年啦
頭幾屆dse已經聽過呢啲case
dse對佢哋嚟講真係冇難度咁滯
除咗英文攞lv3有困難之外
其他科 尤其中文 真係坐5望5**
咁又冇咁誇,除非佢唔溫書啦
是是但但section A執條integration,Limits + L' Hospital Rule
Section B穩食畫Curve,點都做到d既,雖然只係咁樣都應該未必E到
CEAL - > DSE - > 中囯公开試
1997 - > 2019 - > 美麗新香港
其實好難比較..讀大學要短時間內學識唔同野,比較著重對個concept認知有幾深,考a-level嘅學生由中六開始已經exam oriented..補習同操past paper。

你大學讀pure math可能係前者..當然我覺得a-level係堅難。當年好多題目我都係靠背”記得大約點做”。

另外,Dse其實似ce..純粹睇下你能唔能夠短時間掌握大量知識。

但dse失敗嘅地方係佢無辦法identify專才。有啲人係數理好勁,文科好廢。 a level似係比呢類人出頭,我有幾個朋友當年ce 十幾分但 a level 一兩個A/ B。
中國高考太刁鑽
DSE而家考得好直接, 雖然coverage好似都比高考多
鄰國讀書係讀撚到一日16個鐘
搵命搏咁讀
DSE真係easy mode
乜撚野學渣
pure 係偏向完左執分題之後好難攞分

Paper 1 長題目幾乎會有題system of linear equation係送分, 再加埋section A d頭頭尾尾
Paper 2有D膠計calculus再加題畫curve同埋爆下D co geom
加加埋埋應該都夠E
大陸人想讀清華大學,考大陸高考要做到top0.1%先有機會入到
但黎香港考dse,考個25分就入到
咁美國都有好多人係抄功課比錢Chegg都grad到ge
[url][/url]

要不是大陸人
黎香港的大陸學生近幾年平均其實都差左
top果班就可能差唔多
但係中間到尾果班已經差左好多, 甚至係個course包艇都有唔少case
認真討論 外國考試仲易但人哋大學更高排名同成就
其實公開試難易同大學質素個關係唔係真係咁大
C都唔難 利申alevel
入好科難d
唉alevel考文學真係一世難忘…都唔知點解可以考咁多個鐘…真係弱智…
下年多左?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞