幾時開始DSE係變左比大陸學生拎黎逃避內地高考的工具?

296 回覆
485 Like 10 Dislike
最好笑係同一個答案
唔同人改可以由滿分變唔合格
當年抄隔離班功課唔合格
測驗直程全班屌到個miss喊
隔離就滿分
我地就全班炒
佢地pass到英文試證明佢地有能力啦
香港咁撚多年英文教育都總有班人拎唔到3
你睇study field個排行榜啦
同埋academic reputation未又係講research
academic reputation = 掟比office姐姐亂填
如果講數學排名我可以講個排名係on9到無倫
佢哋都癡線
個人本身性格仆唔仆街都可以賴落個考試到
一個地區同全國緊係比唔到
張放响現代都係冇料
正常掟俾個阿姐得黎
都會叫佢數一數top journals最近啲文有冇出現list上啲U
所以講到尾未又係research output
有無諗過你係一千人入面中個一個
見識一定係依家好好多
科技、社會同以前已經係兩個層次
才能唔知係唔係
唔係專科,一律係考政府工/紀律部隊
理撚得黃藍,總之一車車人會考政府
人工高理撚得你dse咩

易唔易都好 學位就黎多過考生
以前ce14分有中6讀
而家dse14分有U讀
所以我話佢地見識闊好多,接觸層面廣泛好多
但知識深度就好似比上一代學生差啲
即係我同你諗法一樣
滿分750 即係拎80%分以上 我諗一個省100萬個考生 應該無5000個
你鍾意啦, 總之數學ranking行內人就得啖笑
大學可以自己cut jupas位
你睇 HKU BA 今年收生就知
無啦啦由300-350個位cut到243個位
大學嘅社會科學假假地都有 methodology / theory / critical framework 呢d野
通識係完全隻字不提 (IES 可能有,但係咪又係睇老師點教,再者分數根本focus係考試)
呢科亦都冇西方傳統 liberal arts 嘅 sentimental / value education
講到尾d人話通識冇用唔係錯
仲有人用通識去比 IB ToK,後者好著重方法學本身,同通識點同呢
套路式思考
教你點用政經社文環科人去諗pt
其實即係copy 再貼上
一早都可以準備定
份卷太深太淺都唔得㗎啦
太深就分唔到廢柴同爐底渣
太淺又分唔到真正勁同操卷機器 只分到小唔小心
所以一份好嘅卷有送分題分廢同爐底
亦要有killer分真係勁同操卷仔
150關公開試咩事...
正是
但係數咁多年一次都冇出過killer
Phy chem近三年都冇出過killer
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞