幾時開始DSE係變左比大陸學生拎黎逃避內地高考的工具?

296 回覆
485 Like 10 Dislike
講笑咩 中女post幾撚多
根本一開頭DSE係為咗整渣香港人而設㗎啦,所以一開頭已經有俾佢考等佢哋屌打香港人嘅打算。我記得n年前上網睇過篇文,話Alevel年代根本就冇香港人會覺得nds讀書好好,反而調返轉係佢哋覺得我哋勁。
DSE通識 中文兩科不知所謂

但已佔咗best 5 入面兩科 你話大學生有咩競爭力
香港只係想要庸才 唔係想要專才
淺卷分唔到學生能力, 完
班支那狗淨係UE已經炒到唔知飛左去邊喇⋯⋯
AL要full cert不知幾撚難⋯⋯⋯
已經係 上年已經reject左個學位
就開學 佢收唔夠人 打黎問仲讀唔讀
啱啱先有人話份卷唔夠深分唔到人幾能力
愈遲出世愈著數

90後頭最撚慘,撞正教育朝令夕改,母語教學,中文廢範文改5卷,依加又行返回頭路 , al dse 2批人爭大學
想知畢咗業岀嚟做嘢有幾多人會用返A level嘅知識
以前有新聞會講大陸狀元唔要北大清大而入港大中大咁,但家下。DSE好聽咪叫係CE同AL個難度之間拎個平衡,事實上咪降低晒考核水平。
香港教育玩多幾年啦,當外國都否定個認可性果陣,真係可以廢晒成個DSE。
鳩估
要科研有成果個人本身要好鍾意果科,但果類人嘅性格又唔會鐘意操卷。

其次中國科研撥錢係睇人。
出咗盧寵茂都唔夠?
奶共還奶共 共赴黃泉單嘢佢係柒
但肝嗰方面佢真係勁喎
呢個真
講真上到AL讀pure math唔識MI不如全科drop左去
基本到唔基本
我指數量上
張五常話AL ECON個syllabus係開化香港學子個腦
但上面啲人 英文好水
以前做砌場連啲學徒都係asso起跳帶隊果個都係degree
有睇過理工科paper嘅應該都幾難搵到份冇中國人名嘅paper
的確 佢經濟係玩思考 思維
一絕需求定律 點石成金
佢同天命個時真係 D 人 sit 堂都爆哂場
數學黎講中国都大把頂級人馬, 但係外人唔識咁解姐
李天命無料架喎
明星教授
魅力型講者
諗多咗
通識事實上只係教寫現代八股文
啲elaborate根本亂咁黎
很少程度同意呢啲濕鳩寫法係逼人agree一句你未必agree嘅statement
淨係呢啲都已經完全唔係思考
通識咪又係文科果堆萌塞人士教
中國高考政治科勁難,讀完又冇用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞