點解新加坡組屋政策咁成功令市民安居樂業, 香港房屋就咁仆街捱貴價住得細

225 回覆
271 Like 6 Dislike
主權問題

所以點解香港要獨立
好出奇?掃街人工好高?一百萬積蓄,掠廿萬都好傷啦
本地個D低技術勞工搵到出路咪輸入囉,否則呢班人放去邊?
咁做乜仲屌人港豬 死港豬
新加坡冇天龍人日日150
我唔直接答你, 我叫李光耀答你

李光耀:新加坡做的最正確的事,就是打壓了房地產

同樣面積狹促的新加坡, 地理條件、資源稟賦與香港非常相似。

為什么新加坡成功, 香港卻失敗了?

這是因為, 發展實業, 既需要眼界, 更需要定力。

李光耀領導的人民行動黨在新加坡長期執政, 地位穩固, 經濟政策的長期實施因之得到保障。 李光耀不但是該黨黨魁, 也是新加坡的第一任總理。 繼任者均出自人民行動黨, 也繼承了前任的大政方針。 穩定與連續的政策, 讓實業立國的戰略得以實現。

同樣是土地局促, 同樣是房價高企, 但新加坡的居住條件要比香港好太多了。

不可否認, 房地產也是重要的經濟支柱。
但是, 新加坡是在不影響民生的基礎上發展房地產產業。
1964年, 新加坡政府宣布實施“居者有其屋”計劃。 如今超過80%的新加坡人居住在政府承建的公寓, 其余20%的居民則住在有地房產以及私人公寓。

在打壓高房價上, 新加坡政府也不遺余力實施嚴格的“限售+限購”政策, 同時采用低房產稅率和高印花稅率的稅收調控組合, 抑制投資需求。
正因如此, 新加坡經濟才沒有像香港那樣, 被房地產綁架。

在2009年, 86歲的李光耀在接受《海峽時報》專訪時提起李嘉誠, 抨擊以他為代表的香港地產商:

他制造出什么行銷世界的產品了嗎?沒有!
正苦班狗官嘅狗糧係全球數一數二高
仲有公墓員長俸
長俸應該廿年封頂
香港原本有八萬五
不過俾短視香港人反對兼收皮
一個天水圍規模既市鎮先係十萬個單位左右
一個天水圍起碼要用20年時間
一年八萬五根本係冇可能達標
抄完功課人哋高分過你
八萬五根本為殖民舖路
所以樓價明明跌到可以負擔水平
董建華都唔想講取消政策
反對既人根本唔知港共既殖民遠視
人地組屋政策不斷與時並進
港共97年就stop左時間錶無限倒模和諧式公屋
高唔高分睇你喺邊個角度睇姐
香港政府覺得佢自己係100分,賣幅爛地都幾十憶幾十憶賣比d發展商
新加坡為人民黎講咪100分lor
政府又話19年社運運動根本原因係房屋問題。而家大好機會去解決,政府又有冇決心呢?
政府唔改高地價政策好難搞, 產業同收入太單一
大家都係極權
不過人地統治得嚟起碼俾到賤民溫飽
順利果個真係正到痴線
大型私樓咁撚樣
仲要所有九龍來往西貢嘅車都要圍住佢轉
現在中港關係係直接收你皮,變南深圳
因為香港政府目的係諗點樣合法自肥,例如狂加警察人工,點批工程畀自己人,點開更多位畀自己友出糧。政策只係得閒順便鳩做。
所以,政府做咩都晒鳩氣, 口講為市民。
日日根本以玩鳩市民為樂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞