點解新加坡組屋政策咁成功令市民安居樂業, 香港房屋就咁仆街捱貴價住得細

225 回覆
271 Like 6 Dislike
屋你就日日都要返
床你就日日都要瞓
但個山你幾耐先行一次
點解要犧牲每日生活都接觸到的野去換你一個月都唔知行唔行一次的山
戇撚柒鳩
兩邊都打仔,但新加坡會買玩具氹返
香港打撚完你仲要你交家用
唔係民選政府,自己嘅後人全部都係外國,你有咩expectation?
仲未計香港要優先幫中國人,有咩好野都唔係第一時間比你啦
即係將蔣介石d野入埋蔣經國數就啱
奶港撚真係好嘔心
我幾時有話無山無水好
我係話講親土地問題大家就拎行山黎打飛機
個個都不停催眠自己有得行山就最好
明明人均居住面積連100呎都無
我睇唔到有得行山但連住的地方都無有幾好
供層樓 退休就賣左佢
開個海外戶口 轉晒d 錢出海外 再申請長者特快公屋+長者生活津貼 大把人咁玩啦

(新移民資產咪放在係大陸)
但都好多基層老來無依
主要都係一日150 人落黎香港 20年時間

20*365*150 都110萬人

哩110 萬人 入面有50%係大陸婆3x-4x 歲落黎香港
之後就申請家庭團聚搞埋大陸婆果邊既兩老落黎香港
之後醫療同房屋 (公屋) 爆晒

未計綜緩 同其他津貼
cls,大把買唐樓個D,俾大維修玩L死,七老八十叫人嘔十幾廿萬,點俾?
全世界睇見你d龍床盤, 公屋單人單位, 真地都好妒忌。
最好二百呎住5個人。

行山行山, 香港人無私人地方, 先會個個都出晒街, 上晒山, 如果個個都有4百呎單位, 大家個個都想出街同人迫?

都唔明 其實大家都係做政府?唔想諗野? 定有樓怕樓價跌
因為要幫左每日150先
咁唔關我事啦 我唔屋企+我 唔會就得
人地住得舒服過香港。
公共空間好過香港。
工作多元化過香港。
語言能力好過香港。
市容好過香港。

香港重有咩好??
香港除咗個維港贏到人地, 重有咩?

老鼠曱甴多? 大廈舊? 住得細? 人夠多? 要戴口罩?
香港d 私樓,公屋都好, 外牆真係好污穢。。。人地光潔好多。
香港贏晒!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞