點解新加坡組屋政策咁成功令市民安居樂業, 香港房屋就咁仆街捱貴價住得細

225 回覆
271 Like 6 Dislike
我見而家多左好多行山用品鋪wor, 應該疫情期間冇旅行去, 多左人開始行山. 但開番關後keep 唔keep 到就...
因為人地係國家
我地只係一個傀儡政權
唔番工新移民都拎到身份證 點搞
香港地少人多..
End post
香港未開發嘅地方好多 又唔開發得 咪迫埋一齊
尋日睇cctvb個新聞透視,連我個藍屍親戚都話新加坡唔似香港咁多支那人搶福利,無得比
老董年代上面仲摸索緊個中港關係, 果時係最有空間去搞
可惜執行上, 當時大環境上搞到一獲泡
之後既政策令問題更加惡化
到而家唔係唔可以搞
只不過係要加倍痛苦, 要某一班人付出更高代價
比卡超膊頭插住6支針笑撚死我
係, 同身體有病一樣, 越遲搞就越煩

呢轉如果政府托住個市唔好俾佢大插 , (負財富效應一樣搞死經濟), 但同時唔好俾佢再大升, buy time 等經濟上番黎 (而家租平, 應該有d 吸引力), 再中長期加供應, 睇下可唔可拉長少少個痛苦, 但又慢慢加到供應平衡番好.
其實香港租金水平 vs樓價 跟本就好抵租

大部份樓都係萬幾蚊租(仲要包埋管理費)
你去倫敦睇下d租金水平就知了
根據經濟學人解析世界上167個政權的民主程度的指數,新加坡以6.23分被列為部分民主。
你老母都部分處女添
得啖笑。政治制度同處女都可以扯上關係
70年代已經有行山文化
麥理浩徑都係1979年誕生
行山算係香港人運動嚟
唔係近幾年先興起
同香港人講社會保障真係曬鳩氣
比返香港膠官自主權咪又係咁撚樣
一切都繼續係商業主導
慢慢攬住個MPF過世啦
有主權極權vs冇主權極權
有主權先可以賣vs冇主權直接任拎
香港人單純將政權分為極權同民主 會覺得有問題係因為冇民主 但英國管治年代都係冇民主 但食正經濟起飛所以冇事 所有公務員都係聽指令做野 一回歸番中國 自然只會行番呢套 所以行唔到民主

所有人都話獨裁遇上蠢既領導人就會沒落 但其實民主制度係一班蠢人 特別係香港呢類搵錢至上 政治觸覺低既地方 選出黎既人恐怕唔會比蠢既獨裁好得幾多

新加坡的確係偏向威權主義 但李氏家族呢類精英華人比起強國聰明既地方在於無消滅新加坡工人黨 一黎可以警剔執政黨 時刻保持清醒 二黎就算人民有不滿 會覺得自己有宣泄渠道 唔需要真係冒險去起義對抗 直接投比工人黨 那怕只係升幾% 執政黨都要調整政策去撫平民眾 所以人地唔係坡豬 人地係有表達意見既地方 未必算係言論自由 但好歹算係一個較好既政治經濟環境

香港97後其實要行既係新加坡式既過渡時期 可惜強國呢類一黨專政既就只係識消滅對手 因為自己國家都係一言行 李氏家族果種養敵模式係牛屎農民眼中只係愚蠢 但依家冇哂堆垃圾民主派卻顯得政府係垃圾 因為已經無野可以抵賴 黃又好藍又好 依家有錢都係移去外國代表大家都明白發生咩事

基於上面呢兩種政治環境 新加坡人同香港人本質都係同一類人 不過人地好彩係李氏家族 識照顧愚民 但香港係97後已經玩完 無論行民主定獨裁都係無用 根基都差咁遠 香港既經濟同建設配套討論黎都浪費時間
一間餐廳老細自己落場打理,咁佢有錢袋梗係落力d

另一間係連鎖,經理做幾多野都係袋咁多錢,淨係打份工
個老細仲話,你地求撚其落d 一滴香,味精就得,唔洗煮咁耐

你話邊間好食啲
真,想呃人含
個個星期返工返4,50個鐘
要咁大間屋做乜
有個床位咪夠
兩個極權
一個想人民愛國所以幫國民安居樂業
一個想人民愛中國所以溝多啲新移民再幫佢地安居樂業

本身住係度嗰幾百萬人只係condom,睇死大部分人唔敢移民去重新黎過,理得你死
我最想表達既係樓市問題已經存在
之前炒樓果班人, 大陸人又好香港人好又take 左既profit, 最後都係有人要去付出代價去填數.
無論之後樓市升跌持平都好, 分別只會在於代價係邊個俾, 俾幾耐, 直接俾, 定社會用其他問題間接咁令人俾.
贏果個係成功高價賣樓take profit 果某一批人/某一代人, 之後其他人都係輸, 成個社會都輸
我最想表達既係樓市問題已經存在
之前炒樓果班人, 大陸人又好香港人好又take 左既profit, 最後都係有人要去付出代價去填數.
無論之後樓市升跌持平都好, 分別只會在於代價係邊個俾, 俾幾耐, 直接俾, 定社會用其他問題間接咁令人俾.
贏果個係成功高價賣樓take profit 果某一批人/某一代人, 之後其他人都係輸, 成個社會都輸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞