點解新加坡組屋政策咁成功令市民安居樂業, 香港房屋就咁仆街捱貴價住得細

225 回覆
271 Like 6 Dislike
香港啲建築地積比本身已經高過新加坡好多
呢啲棕地有中和作用
何況貨櫃車都有貨櫃場既功能作用
唔好同我玩平面圖軍師
郊野公園地又唔改為起樓,新界東北、大嶼山加快起樓建設時間一定可以快速上樓
好似董伯伯咁搞多次居者有其屋,所有20年樓齡公屋可租可賣,以綠置居價格發售,而將新的綠置居開放賣給白表已經結婚有小孩家庭,肯定會更快上樓
呃連登gaylo幫你含
其實唔講得上係買
因為有使用期限
冇記錯大概99年
過咗之後要還返間屋
唔洗賠?
新加坡同香港最大分吧係,, 香港上面有個小學雞政權..

否則我唔相信完全比香港班官(即使係而家呢班)去搞, 會搞到今日既地步.
呢啲post咪又係團劫香港基金會班打手出
成日用平面圖理論做軍師
又唔理香港有幾多山
又唔理香港本身幾高地積比
最惡毒係佢地根本志在轉移視線人口政策先係問題
低端係共產中文!!係低等啊!
無錯,兩地最大分別就係移民同外勞政策
因為無香港咁多公屋,
新加坡嘅資助出租房屋有嚴格資格審查, 而且有年期限制,數量亦只夠幾個%新加坡人住。香港住公聖3嘅人口係幾十%。
因為無香港咁多公屋,
新加坡嘅資助出租房屋有嚴格資格審查, 而且有年期限制,數量亦只夠幾個%新加坡人住。香港住公嘅人口係幾十%。
新加坡: 唔係行高地價政策 有其他行業支持
香港: 政府收入 主要靠賣地 印花稅
香港原居民 都係安居樂業呀
香港非原居民 等於個邊馬拉人 只係以為自己唔係二等人,其實一直都係

樓主睇下班坡狗要交幾多稅先出post啦
點解要賠?廢除不平等條例
交公積金可以供樓
人人安居樂業
有返工既人有樓住

香港?冇返工既就上公屋
起咁多公屋把L咩

全面起居屋差唔多
每日150
新加坡都有好多外來人口 但人哋無本地人住屋問題係有兩大原因

1. 政府收入來源

新加坡政府嘅收入來源係個人入息稅, 利得稅同消費稅 而證券投資同物業交易嘅印花稅佔整體收入5%左右
佢哋嘅策略係靠發展多元產業嚟確保利得稅同個人收入稅嘅稅收增長

至於香港政府最主要收入來源係利得稅, 地價收入同印花稅
單係後兩者與物業價格內投資有關嘅稅收已經佔政府1/3嘅收入
香港政府無咗高地價就會喺財政上支持唔住 相反新加坡政府無依賴過地價同物業炒賣嘅收入 樓價地價高低根本唔會影響到政府嘅財政

2. 土地用途政策

新加坡大約70%嘅土地已經發展咗 當中只有14%係郊野公園
同埋新加坡政府可以隨便填海 佢哋近呢十幾年填海嘅規模相當於香港已發展土地嘅1/10

相反 香港只係有大約25%嘅土地發展咗 仲有40%嘅地留咗嚟做郊野公園

所以雖然新加坡面積細過香港但佢哋係從來都無缺地起住宅嘅煩惱 而香港先天性山多平地少再加埋難填海同多郊野公園無地起屋都好合理

簡單講 由公共財政層面去到土地層面嚟睇香港都複制唔到新加坡嗰套人人有屋住嘅玩法
大把人首期都儲唔到
英國歷史文件
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞