點解新加坡組屋政策咁成功令市民安居樂業, 香港房屋就咁仆街捱貴價住得細

225 回覆
271 Like 6 Dislike
其實係睇下有冇心有冇權力去解決架遮
回想返25年前董伯伯既八萬五政策似乎係有心去解決
不過唔好彩地遇上亞洲金融風暴 再之後既SARS
樓價大跌而歸咎哂"八萬五政策"
果段時期其實係結構性改變香港房屋問題, 政府收入結構問題既好時機
可惜政府只用重藥"孫九招"減供應停居屋黎拓市, 治標唔治本
之後自由行, 地產霸權, 樓市升到咩樣大家都見到
樓市癲升既代價係加大貧富懸殊, 年輕一代無力感, 埋下社會不穩既種子
樓市升有樓者高興, 無樓者(特別係年輕一代)絕望. 樓市跌有樓者(成熟一代)痛苦, 無樓者有希望. 總會有一班人付出代價.
而樓市唔升唔跌keep status quo, 似乎係政府覺得係一個唔做唔錯既處理方法 (一貫作風啦)
其實要去結構性解決香港房屋問題, 當下香港政府要好有心, 好有權力, 同好有耐性先可以做到
但試問香港而家咁既經濟情況, 在位既人既分析問題既能力同解決問題既魄力, 有冇可能做到?
我只知道如果香港唔解決呢個深層次問題, 未來都只會係保持住一個不穩定狀態下內耗
你估低直接稅無成本
全民退保都冇
香港屋俾人炒架 唔係俾人住 起得再細都冇問題 得2,300百呎 真係俾狗住
因為要照顧班地產霸權
多兩百萬姐
所以我話福利連一半都及唔上
起左都唔撚關你事喇
根本就係。 政府無心人,一定大把理由。
明明人人想開關, 佢都可以講到大家唔想呀啦
因為新加坡人有選票在手
因為香港公屋係設計畀侏儒/寵物size生物去住囉

懷疑有啲公屋單位大細(如四人單位),扑嘢要對腳伸出窗口,或者「對摺」/瑜伽姿勢
人地住得舒服過香港。
公共空間好過香港。
工作多元化過香港。
語言能力好過香港。
市容好過香港。

點五十步?
香港除咗個維港贏到人地, 重有咩?

老鼠曱甴多? 大廈舊? 住得細? 人夠多? 要戴口罩?
香港d 私樓,公屋都好, 外牆真係好污穢。。。人地光潔好多。
香港贏晒!
人地唔覆都見唔到你條垃圾
你邊撚個?
都係個句,人地極權得來係為國民,香港班支那種係為自己
香港係極傻
香港真係俾班港共同賣港官玩死
香港陸地面積係 1100平方公里,但有7成係山。 即得3百平方公里可以起樓。

新加坡就有 720平方公里平地,一座山都冇。
因為對暴政嚟講人民嘅無助呼喊聲係最美好嘅音樂 千金難買
兩地新移民比較

新加坡: 大部份都係外國國籍 1.有錢 2.高學歷

香港:與港人結婚後,多久可以拿到香港身份?

內地居民通過結婚拿到香港身份,主要還是要申請到單程證。

單程證從申請到領取,是採用計分制,從結婚起每1天算0.1分,分數夠就可以了。

每個省份所需分數會有小許不同但一般都在146分左右,不會相差很多。所以一般從結婚到拿單程證,需要大概4年半至5年的時間。
問題係 唔靠高地價政策的話 香港政府收入就會大減

再者 高價上車市民 真係會跳樓/燒炭
姐係點?有屋住2019年就唔出嚟
香港都有長者生活津貼既 ~4千蚊
加埋自己份mpf(收埋d錢) 其實都ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞