點解新加坡組屋政策咁成功令市民安居樂業, 香港房屋就咁仆街捱貴價住得細

225 回覆
271 Like 6 Dislike
坦白講只怪李家超唔太公平
咁多屆政府都無解決到
全部都好有問題 視而不見
無一個有遠見 全部助長霸權
yes我都同意
MPF就最公平 退休金制度先揾笨
點解香港要好? 我搞好其他仔(北上廣深)唔好?
算啦, 如果連登主流民意覺得新加坡好住過香港, 一定又出事, 要去既就靜靜地去唔好同班留港派嘈

新加坡政府財政上唔會好似香港咁依賴地產收入, 香港政府就搞到成個經濟只係得番地產業, 其他果d甚麼金融旅遊物流貿易都只係為左養住班人托高樓價

所以香港政府只要一日地價都仲係比天高既話根本就唔使回應民意唔使回應商界, 今次轉0+3 都係在新盤完全賣唔郁之後你就明咩事

新加坡政府唔咁依賴地價收入, 班expat 流動又大, 同最緊要既係d公民有票投, 自然要對民意作出反應, 如果唔係全部公民唔happy好似香港2019 咁一野走哂去投工人黨真係可以轟左李顯龍落台

有班連登仔成日話兩個都係極權, 但首先極權同威權係政治學上係有分別(太複雜, 唔啱在連登討論), 其次就係對當地人黎講一個政治制度最緊要果點係個政治制度會交出咩結果

如果我可以買到層一千尺樓, 有份收入唔錯既工, 一年去幾次旅行, 對市政有不滿例如條後巷好多老鼠一投訴就有政府d人黎搞, 唔使日日驚上網9up 就犯國安法, 其實仲有幾多人會關心政治制度, 不如去旅行打下卡好過?

一個政治制度垃圾到人人都要每日浪費幾個鐘睇新聞,分析,討論,行動,根本係令到d人無時間享受自己生活同發展經濟
講到香港唔撚係極權咁
笑撚死人
新加坡起條路都係plan緊未來幾百年點用
mce隧道有成六七條lane
香港獅隧得兩條lane
咩咩新起嗰啲尖山都只係得3條
新界出九龍朝朝都塞車
九龍過海又塞車
所以有錢人堆晒喺一個地方,which is 香港島
呢個係政治現實, 如果人人有樓供,活得開心, 淨係靠陳同佳邊可能激到幾次200 萬人上街?
拎個極權飛機杯出嚟
你睇下班選委有幾多個係冇炒樓/做發展商/地主先啦
因為閪港人正仆街
全世界都有盡量壓抑樓市
唯獨香港行最撚反人類既高地價政策.
所有政策以地產商(乜柒都唔洗做)利益為先
呢個城市點會有好日子過?
港共批個啲港漂
根本只係十三億人無差別大抽獎
你口中指個啲有技能又對香港有需要既少之有少
你睇佢地派一萬蚊都要貪仲要想反咬本地人就知呢班人好多係垃圾仲要養唔熟
有一半人 人工低過兩萬
因為高地價係政府既hidden genda 囉, 唔係點黎咁低稅.
係極共
同意呀
一個地方唔大既地方要靠賣地做收入係唔係sustainable?
係唔係應該係仲賣到地既時間去diversify 收入結構?
高價上車市民要得到保障, 但無樓既市民同未有能力上車既年輕一代就唔需要理會?
樓市咁既水平真係可以拎社會保持穩定, 活力同創造力?
見樓價一跌政府即刻出哂狗屎垃圾plan托市就知咩事啦
次次講親土地問題都實有人話新加坡無山行
香港有得行山有效野公園
我真心唔明香港人個個星期返工返4,50個鐘
仲有咩精力去行山
俾間大d的屋我,我瞓張大d的床唔好
香港人幾時變到咁鍾意行山
其實香港真係好多人行山
其次山本身好難開發
香港個啲山好多係400米以上
仲有要享受座山唔一定係行上去
佢帶比你既綠化視覺,製氧,水塘集水已經係有益
新加坡就係獨裁
economist個指標得淡笑
李家係但傳位傳到個痴線佬,佢個分即刻會跌到仆街,而且係不可逆
其實老董年代係最應該restructure 房地產, 佢個方向係好, 但執行上就
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞