點解新加坡組屋政策咁成功令市民安居樂業, 香港房屋就咁仆街捱貴價住得細

225 回覆
271 Like 6 Dislike
千禧初期香港啲樓都開則愈來愈大
係後來有雙非加港漂問題
龍床盤就湧現
On撚9
其實,抄有咩問題?
香港公,居屋,二十年有進步過?
人地抄你,抄到會改善?

睇下人地點用d 公共空間,綠化,外牆唔會變晒色,通風。

香港一味一層起多幾室, 起細d.

你睇下點解紀律部隊宿舍都靚過,大過公,居屋?
政府有考慮過市民?
賠又點? 高爾夫球場1蚊就租得
底褲口罩又幾億,
賠又點?
何況唔賠又點? 發展香港呀, 茶園村又點?
因為人哋係獨立國家
冇可能代代都咁精明 獨裁頂盡三代風光 之後就開始衰落
不過風光果陣人民的確可以生活得好撚好
至於點樣提後代居安思危就各憑本事
講交稅又關公積金乜9事?
淨係GST都都食咗7%
你抄工課個陣都揀嚟抄啦
點解香港要複製?
可以自己諗一套? 個個成幾百萬年薪。
政府d 官食屎大?
因為人地有膽色有遠見,開國之初已經理解資本主義既利弊,一開始就不斷收地加填海
將房屋既居住性質同投資性質分開,要炒既比你炒私樓,要住既可以住組屋
因為人地政府唔洗靠地價搵快錢
新仔有今日 係因為人地用左二十幾年,計劃出黎。一步一步做。
香港成日叫依樣個樣。 由d 官到市民都只識睇現在。
香港機場就係計劃左, 所以香港威左十幾年。
依加d 計劃呢?
係呀。。。
點解唔封城, 唔清零, 我要清零呀

你地成班垃圾成日幫政府打飛機 , 成班都係坐係到等出糧
係,如果咁多人口,屋個供應都好左,租都冇升咁多,對營商環境係好
跟本香港班人唔會睇長遠, 只怕供應大,樓價跌。
自私撚
香港福利好好架
只係集中去曬老人度
分別係一邊當個地方係自己仔女咁培育,一邊就當係生金蛋ge雞咁壓搾
贊成呀。
香港人買樓好多郁唔係要住, 單單係炒。
連居屋都可以買完唔住, 直接賣番出去。

政府解決人地唔戴口罩, 都唔想解決住屋問題
玻仔 有邊方面差過香港?
言論自由? 香港好好咩?
成個模式都唔同點比較
人哋百幾萬外勞
可用地面積多過香港
房屋市場一早公私分營
最重要係美國註軍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞