點解新加坡組屋政策咁成功令市民安居樂業, 香港房屋就咁仆街捱貴價住得細

225 回覆
271 Like 6 Dislike
新加坡最山高係武吉知馬,190米
香港900米山峰都有兩座
400米以上更加多到數唔晒
香港用25%開發土地
但係呢25%已開發土地
地積比就遠高過新加坡
再開發落去根本就瓦解晒香港個地積比宜居性
呢個問題用平面睇根本就係支那人冇踏足過香港既觀點
新加坡d地盤工 大部份都係南亞佬做 起個集中營比佢地住就得
香港可唔可以輸入外勞先
唔止 好多南亞人去做地盤佬
人工又平 幾千蚊港幣就請到
新加坡係獨立民選國家,支那香港連殖民地都不如
明明1980年就已經廢除左抵壘政策
單程證本來只係有限既直系血緣延伸
1997後夾硬比新殖民政權塞入雙非港漂
機制仲廉價過抵壘班偷渡客
狗屎垃圾既支那人都可以輕易得到居港權
點會唔陸沉
李私煙
不過睇返租務市場

其實香港 vs新加坡 大部份樓租金都係萬幾蚊

我覺得香港租樓都幾抵 租金依5-6年都無升過 近2年仲跌緊
人地唔係主力地產搵錢
新加坡繁榮背後,係好多少數反派被消失犧牲同埋讓步

香港樣樣都要公平,但實則內耗得好緊要,樣樣都要搵人孭飛,結果咪各自推卸責任睇下推到邊到炸彈爆

無話邊個好D,各有好壞
個啲反對派多數係馬共同左膠,獨裁完全係為本土你香港反對派係反共但左膠,政府獨裁係為賣港
新加坡係多種族共融國家
唔同香港 華人佔90%+ 以上

所以 無架啦
不要把自己看得那麼高

市民? 勞動單位黎炸

成班死奴隸
政治冇得自主,做乜都要睇中共頭,又點會做得好嘟。
事實上economist 民主指數新加坡排名66 係部份民主。香港85 混合政權, 支那148 專制政權

另外鳥克蘭86混合政權,俄羅斯124 專制政權。

新加坡比呢咋都開明。
市民?李特口中老百姓?
賤民咋
啲人成日都只有民主獨裁二元論
係新加坡如果你人生係配合政府咪ok 囉
你試下上網屌政府呀,睇下會唔會比人捉
每日150件不事生產既天龍人落黎,
再有錢再有資源既地方都頂唔住啦
香港班仆街
就係諗住靠 獨市必需品黎賺錢
咩都唔洗用腦, 穩賺
因為一個係國家 一個係地區
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞