[Disney+] 韓劇 匙來勝利組

791 回覆
28 Like 5 Dislike
呢個形容好到位
講泰勇老母啦
珠熙一直都傻下傻下邊以有事
如真個b女最後點?
以係咁
不過應該係會長執佢番來做泰勇老母既代替品
難分真與假
花王可能為咗保護棵樹先用金湯匙

如真直頭係sad ending
情願佢為咗保護承天/ 承天老豆,比俊泰殺死,依家咁都唔知想點

女主就由頭到尾都冇亮點
受咗TVB式大團圓結局啟發 加埋政治正確話你知有錢唔一定好
豬閪呢個角色係完全失敗咗
結尾真係強行昇華,承天屋企正常發展一早家破人亡,咩嘢幾多錢先滿足,編劇眼中非洲窮人都好貪心。
朴將軍恰承天恰到仆街,如真最後又同左佢一齊。
泰勇最後成功,又係理想化的極致,冇承天背後一直幫,成十年都碌碌無為,一早餓死。
只係一個為完而完的結局。
不過真係估唔到會長唔知俊泰係佢個仔。
唔明點解會屌TVB大結局
泰勇由始至終都無用過金湯匙
而且一直都選擇父母> 金錢地位
最後佢透過漫畫事業有成

如真最後揀咗將軍
將軍由始至終都一心向住如真
如真最後發現原來一直有人真心對佢好係佢身邊
咁樣點會叫無偏排?
所有人都以為佢贏哂
但最後佢一直暗中照顧嘅親老豆綁架自己親孫女
佢又可能要親手送佢老豆入獄
呢個咪代價

珠熙由頭到尾都無接觸金湯匙
最後一刻先可能憑感覺 or 同一句說話認到承天

承天就努力做咁多年
最後都係失去黃泰勇身份 無錢 無地位
無埋父母
所有認識嘅人都以為佢死左
最後一刻open end 先有機會認到珠熙
咁已經好多代價遺憾

羅人友最後2集出現都負出咗代價
以做花王為由 去有錢人家個度換老豆老母
承天都話同泰勇係同學
佢咩都唔係
貪心令到佢變咗替死鬼

黃會長喊個度唔明點解話佢人設崩壞
一生貪婪咗咁耐
宜家要變到成個廢人咁
重要承繼完之後會比老婆殺死
最後先知逼死自己親生仔
個下爆一爆喊都好正常

其實個結局先改得好喎
由一開頭講用得金湯匙就要負出相應代價
貫徹宗旨
因為陸星材願望係愛佢嘅人會認得佢?
承天冇金湯匙的話:
權會長將公司交俾俊泰 真·一家三口以一個微妙嘅關係一齊生活 至於泰勇咁廢應該一早俾俊泰玩死咗
如真唔會留意到承天呢個人 泰勇又當佢係cheap雞 見到泰勇俾自己舅父玩死咗感覺舒暢 最後應該都係俾章軍感動一齊
承天屋企太窮冇人幫屋都冇得平租 瞓街窮死咗
豬閪查自己老豆點死查到俾人滅口

其實我鍾意呢個結局多啲
雖然鍾意陸星材 不過承天唔夠如真同權會長吸引
至於豬閪就太煩 結局嗰段VO直接好感度減做負數
想問下個金湯匙呀婆話隻野要幾千度燒先溶有乜意思?
最後好似都無講
說教嚟
金湯匙幾千度可以燒溶
土湯匙有好多雜質所以燒極都仲有剩
啫係話窮人好過有錢人
金湯匙溶倒但土湯匙幾高溫溶唔倒嗰句?
想講嘅野係就係就算黃泰勇享盡榮華富貴 但李承天窮到燶都好 後者呢種含住土湯匙出生嘅人係比含住金湯匙嘅前者更經得起試煉
個結局咁突然之前鋪排無哂咁 求奇完左套劇
其實完得唔錯 估唔到
但係黃賢道竟然唔知俊泰係親生仔?
仲以為係佢中岀完繼母之後用金湯匙 所以先知繼母呢個不為人知既秘密 原來只係搵人查到岀黎 但係又唔查清楚啲個老豆係自己
另外承天應該有食過飯知道返自己身份 咁就直接搵返珠熙啦做咩等3年
佢好似講過繼母好多男人
覺得完得幾好 都叫做he
可能呢排太多爛尾劇
咁多年 而且自己有份屌過佢 當知道係佢所生嘅仔時候 就想方法去驗俊泰DNA
接受到結局 成套劇唯一接受唔到就係女主角其實幾可有可無
但佢其實係其中一個大因素影響住承天嘅矛盾位
我會講如真呢個角色立體得黎
妍雨演得好令到成個角色搶眼好多

但唔代表珠熙係大家講到咁差
只係佢人設黎講個對比令到吸引力大減
但論故事推動黎講
珠>如
豬閪每次同主角講野
就會用佢個閪語氣講:承天啊
個演員唔知有冇後悔接咗呢個角色
發揮唔到又可有可冇
其實諗落佢都幾慘 4個主演得佢一個俾個角色搞到冇機會發揮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞