[Disney+] 韓劇 匙來勝利組

791 回覆
28 Like 5 Dislike
咁唔會有套咁好睇嘅套你睇啵
人設的確幾失敗 太唔貼地
女主既存在就係為左推進感情線

不過呢個編劇真係唔係幾掂
有時啲台詞明明唔洗講到咁白
搞到啲角色成日自言自語咁
劇情講唔落去就開始製造意外
老豆工傷 珠熙老豆死 到而家承天老豆死埋

真係浪費左個題材 靠陸星材演技打救套劇
網漫改篇 啵
真 明明姐姐同男主一齊 妹妹同陸星材一齊先最啱
反而泰國版改篇得仲好男女主一齊更加合理
明明漫畫版設定都冇問題
一變做劇即刻kam到咁
真泰勇同女主真係慘
女主有提承天舅父走咗出嚟,承天就會小心啲唔會周圍亂去
女主害死老豆
係咪唔明咩叫間接
老豆知道佢係自己親生仔先會幫佢擋刀
如真比支羹佢係關鍵因素
唔係覺得老豆死完全唔關如真事阿嘛
你地上面講個啲最多叫蝴蝶效應
其實佢老豆出事好可能係用金湯匙既代價
上次用完又係佢老豆出事 上次係放棄左金湯匙先好返
但係講真係承天用先咁多災多難 如真都唔覺有咁慘
如果如真有份促成癲佬去殺人, 咁佢係間接
但係佢比金匙老豆呢樣野本身係唔會有任何因素導致癲佬去行兇, 咁我唔認為係間接, 最多叫蝴蝶效應
咁你意思即係話
就算如真冇比到隻羹 個老豆都係會死?

同埋你個例子都錯左
如真有份搞到個舅父去殺人既話 老豆都未必會死
所以唔係間接

覆埋今次唔覆 講到晒氣都係唔明
睇埋下集點發展咪知邊個責任
自己曲解人哋講嘅嘢 仲話人講極都唔明 
咁可能係佢唔明我講既間接係咩先啦
天真到仆街
我既意思咪就係蝴蝶效應多過間接
何況老豆咁善良, 唔覺得佢冇收羹就唔會救勇泰
至於你講劇情如真會唔會怪自己, 承天會唔會怪如真, 我都覺得有可能因為現實係咁, 而劇情都要發展
講關事點會唔關如真事

舅父拮死老豆最大責任咪舅父自己
第二咪會長刺激舅父導致
之後咪到會長同女主on99唔提承天舅父走佬

之後到老豆為承天死最大責任明顯係自願嘅老豆
第二就係應承同老豆食飯仲為咗唔俾人知冇帶任何人嘅承天同俾老豆知真相嘅如真

以上所有人都有責任
見到台灣有個討論區嘅留言好好笑

只能說很神奇,女一也沒做啥多了不起的壞事但就是被觀眾討厭。女二明明壞事做了一堆卻得到觀眾憐惜

因為如真會推動劇情 珠熙只會佔時間條
原本以為係唔明咩係間接
原來係個人見解唔同
因為係我角度
前面所有老豆既對個仔感情掙扎
係被桶刀個度有左結論
就算承天拋棄父母但佢始終係自己個仔

老豆唔知真相既話
寫死個老豆既意義就唔大
如真比個隻羹老豆先可以將個劇情推到呢到
同埋呢件事可以話已經end左如真同承天感情線
結局男一仆街死,定無哂錢顛一世好呢
唔知點解睇到如真果兩行眼淚就嬲唔落明明佢做左好多仆街野
因為係妍雨做囉
好老實講是旦搵個樣還少少做如真
仲睇下有無咁多人撐
唔使流落嚟 我見到佢眼濕濕已經想踢開承天攬住佢
反而女主喊嘅時候我都係
承天真係仆街咩,每次轉身份之前劇情上都專登比個死局佢解
泰勇同承天老豆都係離地撚,老豆就一家大細要食飯又欠債仲講夢想,佢早啲諗通,承天唔使轉身份。
泰勇人地比機會佢仲要講自尊,為咗屋企人都應該去接受,承天有咁多機會使撚去轉身份。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞