[Disney+] 韓劇 匙來勝利組

791 回覆
28 Like 5 Dislike
阻住佢嘅人都要死
留個真身活口太唔安全啦 仲要阿嫂認得出跟返佢走
諗諗下其實都幾癲
A同B係情侶 or夫妻
跟手A同C replace左
後來B發現A換左身份
依家身邊個件C唔係本身伴侶
但自己記憶中嘅片段都係同C過
成件事都真係令人發癲
你認為俊泰年紀上細過泰勇 你呢一點就講得通
點解俊泰細過泰勇先呢
佢又唔係中出完即刻換身份
你講珠熙?
我冇話唔可以喎,只要你認為係咁咪得囉?我又冇講過乜野
我以為你話一定要俊泰年紀上細過泰勇先講得通

不過諗返個編劇啲時間線都鳩鳩哋
星期五嗰集10年前羅會長威脅權生係講24年前嘅片
24年再加10年都34年 當佢換咗即殺都34年 仲要泰勇已經出咗世
但係明明泰勇現在嘅年齡冇34 咁老
10年前仲係中學生更加冇可能係24歲
認得啦擺明
唔係你以為,我真係有咁嘅意思
如果細個嘅泰勇(小演員)係美國無遇到校園槍殺案嘅仲係張栗演嘅徐俊泰
然後泰勇又叫俊勇做舅父仔
*俊泰
我開始混亂 你頭先又話你冇講過乜野 之後又你真係有咁嘅意思
我諗我開始眼瞓
我哋分工合作啦 我去瞓覺 你快啲煲埋個結局 之後我哋等聽朝多啲人再一齊討論
我對你嘅認為無反駁,只係講你知劇情內容有出現嘅情況 少時泰勇遇到校園槍殺案時係用小演員,而舅舅俊泰係仍然搵張栗演,表示畀觀眾知 泰勇舅父俊泰大過泰勇

以上係大家睇到嘅劇集內容,如果你覺得俊泰細過泰勇或者同年 我都唔可以否定晒你嘅觀後感,但之前你對我留言內容 如果你認為係咁 咁同劇嘅內容都有大不同有出入
我自己就咁睇:
權一直鍾意美妍,當徐做替代中出過,但係同細個一樣冇關心過徐
(俊泰死咗,徐拎相回憶,但係權徐一張合照都冇,得一張權獨照)

徐單戀權,知權係仆街都照生咗俊泰,但係當細佬養,後尾美妍自殺咗就為錢同個仔將來,埋會長身
我其實有重睇番第14集開頭5分鐘內容 就算到結局承天得到權耀漢所有記懷後畫面都冇交代

少年時候徐英信巧遇偷看緊黃賢道同美妍合照嘅權耀漢 交流咗幾句 然後權行開咗 徐就接住講咗兩句:話權點解睇到徐嘅名牌 都唔用徐英信去叫自己 然後望住權行開嘅方向講 權其實係徐眼中都靚仔 意思即徐亦對權有點意思 畫面一轉 轉到黃賢道同美妍抱住泰勇(?) 另一邊權幫手影相 畫面再轉就到黃同權意見不合嘅一幕

假如當時抱住係嘅泰勇 而俊泰又真係年紀大過泰勇。即係話權同徐係抱住影相嗰幕之前 權就中出咗徐 所以按劇情順序而畀觀眾睇到嘅內容意識係 徐(繼母)係權未換成黃身份前 徐就同權有過關係上埋床

之後套劇就再冇交代過呢段內容嘅細節

其實我尋晚補充嘅資訊就完咗 但嗰位巴/絲 之後嘅討論話俊泰年紀細過泰勇 有咁諗唔係唔可以 但你都畀番少少劇情內容中一啲理據畀我
結局膠位
黑長直如真
承天出事後

如真為咗救佢唔理後果
女主就仲係度左膠大愛

去到最後關頭如真先係最愛承天果個
老公犧牲自己去救佢
剛剛又知道佢一直幫間屋同舖交租
無條件幫佢好正常

以為會正式相認埋,可惜冇
最後啲財產比晒後母?

承天就算有返記憶都冇晒錢?
呢種打和 對好不知情而又靚嘅媽媽真係好唔公平
如真話晒最後都執到章軍呢件水泡
吓?! 但係我冇覺得俊泰細過泰勇
睇嚟眼瞓嗰個係你
佢真係好似農民工但一換就死左
佢應該唔想要
財產搞到死咗老豆
嗰幕應該可以算係montage嚟㗎
時間最早:黃權徐見面(「同我做一世朋友」)
隱藏時間1:中出徐(懷疑衰11)
時間2:黃結婚生仔(換咗老啲嘅演員)
時間3:嘈完交換身份
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞