[Disney+] 韓劇 匙來勝利組

791 回覆
28 Like 5 Dislike
我覺得係因爲之前話有集話過富有嘅人永遠都唔滿足 而佢係養陸星材到感覺到從來未感覺到過嘅成功感 所以先想有個親生仔?
羅人友個客串幾出乎意料 以為純粹出下鏡
陸星材飲野換個下表情似現實嘅羅人友 哈哈哈
同佢話唔在乎血統嘅言論相悖
佢鍾意同自己性格相似嘅承天多過想要親生仔

我係按上面睇咗大結局嘅絲或巴嘅留言去補充之前嘅劇情,如果權或者換身份後嘅假黃賢道冇中出過繼母,咁俊泰又點會係權嘅真實嘅兒子?
咁因為中出過但原本真黃賢道老婆又未死,權在於徐有幫佢生仔,所以之後先再娶佢做繼母咩? 但你回我嘅又好似唔同
我估係中出即飛咗
有女送上門咪食 反正個樣又同阿嫂有幾分相似(佢自己認咗)
食完j返阿嫂再換身份 連搞出人命都唔知/以為唔係自己
你上面好似話未睇最後一集?
快啲去睇啦 我今日都好忙1點先睇
睇完返嚟一齊屌個結局
以下我推斷

前題係繼母都知權就係之後嘅換身份嘅黃
如果按俊泰同泰勇年紀推測,係權未換身份成為黃之前,權已經中出咗徐 而徐係知道咗權係換成黃嘅身份
少年時期除都知真黃賢道無乜可能鐘意自己,所以轉為同權搞關係(就係上面嗰句都覺得權靚仔開始),但權本身就好唔鐘意知道知己真實身份嘅人存在,但礙於徐有為佢生咗俊泰,所以後來放佢係身邊娶咗佢控制佢令佢封口 然後徐恨咗假黃賢道先教俊泰改口叫佢家姐 嚟隱瞞俊泰同假黃賢道真正關係
唔會啦
權生唔知痴線佬係佢親生仔 (都查到人哋唔係姐弟係母子都唔查埋自己係老豆)
仲要最尾幾集係咁曜漢oppa咁叫
呢一點呢 就非我要同你討論嘅重點
可能我覺得嘅重點係徐都有鐘意過先同權
先同權扑嘢 我主要補充上面可能忘記咗佢兩個角色係少年時期嘅關係
承天臨走攞埋自己套金湯匙走 有冇可能攞得返自己嘅記憶
咁緊係鍾意權啦 死咗咁多年仲keep住佢張相
應該攞咗
肚餓>食飯>有隻匙羹?!>用私伙嘢先>一食
有講到咁差咩
其實我覺得唔算爛
其實編劇嚟講純粹衰在趕收尾同爛尾 1-13集都仲好正常

反而我好欣賞個DoP
豬閪天台問「你係咪承天」嗰幕個打破180度法則嘅運鏡
仲有老豆醫院死咗嗰幕handheld控制嘅震幅
真係不得了
呢兩幕最印象深刻

不過唔知係導演功勞定DoP功力深厚
我講緊權耀漢

咁徐原來都鐘意黃賢道真身先keep住被換身份後嘅相片 咁都冇問題
佢個句話肚餓表明左佢之後有用支匙
應該睇到承天呢個身份以前換幾次嘅事 知道承天變左泰勇 佢應該估到件衫同匙係泰勇即自己的 但係而家突然身份變左園丁 佢本身聰明所以應該估到自己比人換左
同埋後面佢一直唔接受採訪係女主黎先肯見又講d同以前相似嘅野

反而想知個女主有無認得出佢?女主表情令我感覺佢認得但又唔相認
我明你講咩啦
呢個猜測都係基於「佢知權就係之後嘅換身份嘅黃」

但係我角度覺得唔係
因為佢拎住變咗假權嘅真黃張相係不停叫緊曜漢oppa
我記得星期五嗰集痴線佬死咗 佢拎住啲相懷念嘅時候自言自語講「曜漢oppa 我哋俊泰死咗唔關我事㗎可」
話時話你得閒快啲去煲埋個結局先再上嚟啦 劇透曬邊好睇
我最後1集都未睇點劇透
比我地留言劇透啊
就算你一字一句完全講晒我知 我都會睇
有無人知當初點解權要响廢棄工廠殺死真黃賢道?
其實感覺個結局都算唔錯
每個用過金湯匙嘅人都付出咗代價
泰勇有家人愛錫同埋事業有成
承天雖然望落乜都冇曬但係都有個機會重新做人
起碼唔洗由頭慘到尾
最後嘅昇華本來以為會好老土但係感覺還好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞