[Disney+] 韓劇 匙來勝利組

791 回覆
28 Like 5 Dislike
好撚好睇喎
諗諗吓佢真係豬閪嚟
明知舅父逃獄都唔同承天講
比著係如真一定即刻打電話俾承天叫佢小心
佢無論做有錢人定窮人都無咩作為
人地想比機會佢跟人學投資賺錢
佢就無把握到機會 有機遇都唔識珍惜
而承天變左泰勇就算有錢都好 佢一路目標都好明確一直努力

同埋男二好無氣質做泰勇個時都唔似少爺
相反男一便利店打工個時好貼地 變左有錢又即刻唔同曬 佢演技太好
李承天只要選擇做 黃泰勇
佢就應該要兌現娶吳如真為妻子嘅承諾

否則佢就只係一個背信棄義 用完即棄嘅賤男
一口氣連睇兩集
疑問:

觀後感:
已賤啦,偷朋友身份,拋棄父母,除左殺人應該咩都做得出
李承天你條戇鳩 你揀得做黃泰勇喺商業社會要羅珠熙呢啲白兔有撚用咩 佢咁蠢遲早死咗都唔知咩事

要揀都揀吳如真呢啲狐狸喇 佢係奸佢係工於心計但係佢沉你船佢可以幫你手呀戇鳩仔
我覺得韓劇好多時好濕鳩嘅位就係:因為佢地係男主角同女主角,所以尾幾集會瘋狂twist到去男女主角要一齊嘅完滿結局

以前睇學校2015又係覺得男二陸星材先係最適合女主角嘅人,結果個尾寫到一pat屎咁
其實點解大家都想承天如真一齊?

女主的確係蠢
不過係承天角度黎講佢變左泰勇之後
珠熙都意識到承天呢個人變左 冇繼續鍾意佢
十年後又認得返佢 當佢窮既時候又冇嫌棄佢
心入面應該感動到痴線
仲要係最美既初戀

如真方面 冇乜描述點解佢鍾意承天
有機會因為承天係一樣同佢拋棄左父母既存在
覺得佢可以理解自己既所作所為
令到自己冇咁愧疚
佢只係鍾意承天有金湯匙同埋黃泰勇呢個身分
仲要十年前用一億瘋狂踐踏承天自尊心
郁啲就威脅咁
承天角度真係好難鍾意佢喎

同埋成套劇承天都冇正眼望過如真
而家仲要間接搞死佢老豆
如果結局揀如真反而會覺得錯愕
如真不嬲都係謀住道信集團 但原先個黃泰勇看似唔會得到承繼 然後打算從男女關係設辦法幫真黃泰勇搶到承繼權做道信集團代表,點知後來知道承天野心做生意嘅天才覺得同自己有點相似甚至野心比如真更強,或者就係呢一點對承天改觀
而家最好奇個個有錢既阿叔會唔會就係神明/阿婆(接應過泰勇個個)

佢睇落幾神秘
如真都係貪錢啫
仲要揸住隻羹威脅承天兩次
一陣反轉豬肚就係屎
韓國首富喎,點揀呢d女人
如真間接搞死佢老豆
你個間接都幾間下
點睇都關黃賢道走數先喇
的確係間接
冇如真比隻羹個老豆
老豆就唔會幫佢擋刀
女主角個設定太離譜
有錢人家又要扮窮去打工,但係又好似幼稚園小朋友咁純真⋯因為屋企有錢先可以咁。
成日講到要正義凜然但其實有咩咁正義?好撚煩囉
個角色唔討好,得個煩字。
承天唔用金匙, 如真就冇得比隻羹個老豆
承天害死自己老豆
就算係 佢化身嘅有錢佬角色 都無乜大影響過幾位主要人物嘅心態亦無扭轉過故事推演
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞