[Disney+] 韓劇 匙來勝利組

791 回覆
28 Like 5 Dislike

我cap同一幕嘅話係黑mon 點解你有畫面嘅
其實唔係好知咩嘢要結案陳詞
如果按你對我講 少年徐係向遠處黃講心聲 咁全16集好多情節就比你推翻咗好多

點啊你 答完咪得囉
但係我角度係徐自言自語話權生靚仔
附近嘅權生如果偷聽到可能會覺得佢係話真黃好型 之後以為佢兩個都想溝好臭雞
我唔係覺得係「少年徐係向遠處黃講心聲」
而係權生有機會(如果聽到佢murmur的話)誤會咗佢話真黃靚仔
雖然之後真係冇再講上一代四角戀係點,但我盡量按住嗰句靚仔之後兩大重點畫面內容去個人推測㗎喇 況且我原先回嗰位巴定絲,我想補充徐係少年時期同權嘅關係咪就產生一點愛意(因為佢講靚仔) 然後四角戀就空白咗 所以觀眾嘅我就憑觀察自己估 如果唔係 真權耀漢為俊泰嘅死 喊乜鳩呢
我真係覺得佢喊乜鳩
權生嘅性格根本唔似會喊
點解個結局可以唔合理

我搵到你一開始原先回嗰位巴定絲啦
原來你係覆緊佢嗰句
「可能佢覺得繼母肯嫁俾佢只係因為佢係黃賢道如果佢一心鐘意權耀漢就唔會改嫁」

我覺得徐鍾意權應該係無容置疑 所以先會keep住張死人相咁多年
親生人 原本可以喊得更大聲 雖然殺人犯可以無人性 我唔認講 電視劇就係咁樣去交代畀觀眾
*親生仔
但係我好唔鍾意佢啲人物設定去到最後一集翻天覆地咁
完全冇伏筆 好似最後一集換咗編劇咁前言不對後語

除咗冷血權生竟然會喊
仲有漫畫鋪咗咁耐文基哥鍾意家姐 電視劇去到尾二嗰集先用條手巾仔打發條感情線
仲有橫空出生嘅羅友人 早多幾集露個臉當伏線唔得嘅
好唔鍾意咁樣臨收尾強行happy end同強調有報應嘅手法 睇到好唔舒服
又幾難明…
會長指示拎果汁入黎個工人落毒
女1邊有翻啫 咪仍然可以被忽略
只有最後沙灘場劇了咗佢就算

唔計女1 套劇安插兩個可有可冇嘅配角 一個有錢阿伯 一個曾經係有錢嘅癲婆 漫畫我唔知喇 但劇集佢兩個角色完全影響唔到主要人設同主軸故事推演 但結局都仲有佢哋份
你啱 我真係選擇性忽略咗豬閪 如真
癲婆其實都有少少偏離原本人設
冇啦啦開始打工仲咁積極
對比原作佢原型應該係嗰個等咗阿婆30年嘅大叔 又係改得唔好睇
體諒吓漫畫講咁多分枝可以再寫長啲,但電視劇又唔會因遷就咁多內容而拍到好長好多集都就到,漫改劇總有啲內容被無視或弱化 不過有電視劇已被安插嘅新加或原有人物 導演好都要發揮吓佢哋嘅人設對主線嘅影響力比重

不過韓劇漫改劇 金湯匙算合格。改如真改成咁 起碼激發到觀眾網民談論熱度 連登都唔少人鐘意咗電視劇嘅如真啦 今次導演唔好屌到咁盡
想知女一最後點認得出男一
導演其實冇乜俾人屌嘅位 至少佢導戲同畫面都係成功
出事位純粹編劇嘅問題
佢明明開頭啲人物間嘅性格對比仲做得好好 點估到臨尾香
不過如真令我直頭鍾意咗妍雨 所以原諒佢
我覺得應該係感覺呢個人個feel好熟悉 但係冇認到佢
如真代價應該係親生老豆綁架佢個女
本身都放得監
係收左舅父錢打佢先遲放
唔會知啦
以係佢一直都被當做泰勇老母替身多
娶佢都係呢個原因
但從劇裡面嘅交流嚟睇 連做阿姨都唔似嘅關係
又一套虎頭蛇尾
又一套虎頭蛇尾
個結局好cctvb
個結局都幾撚癲 完全估唔到會咁發展
睇完果下完全呆左 但諗諗下其實又唔差
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞