【Disney+】變形女俠:律政英雌 劇透討論區 (2)

852 回覆
10 Like 30 Dislike
佢就係知大部份觀眾 特別上邊係到屌果班,認為尾集一定要打到仆街先叫結局

同埋係到講改劇情,幾個角色都同老豆有劇情果個都好好笑
mcu第一次提到xmen呢個字眼
係jen破第4道牆問KEVIN
cls
成套劇好有工具人Feel,用黎穿插咗好多角色同其後續,順便認識下She-hulk,完。

最後同AI Kelvin改Ending係新鮮既,喜劇向算係咁。
真係 Marvel一成不變都係多得上面嗰班
而家電視劇未必套套好睇
但起碼肯試多咗唔同野先
SHE HULK算唔算MCU入面最勁
直接改劇情 癲撚到
諗唔到新橋咪拍成咁玩下諷刺,當係笑料睇下就算,成套最後都係為介紹新人
如果佢break完4th wall之後
返去劇入面 重新嚟多次個climax而確實係比原先高質 又冇superhero老套公式嘅 咁就神結局

但而家佢break完4th wall串完superhero公式
返去就直接跳到結束hulkking已經俾人拉咗 完全冇咗觀眾會expect嘅season finale climax
個結局一啲都唔satisfying
寫個咁劇本break 4th wall然後串吓啲老套公式,一啲satisfying moment都冇,唔使絞盡腦汁安排啲conflict點resolve,中學生都寫得出。Lazy story writing。
好撚正wo睇完真係幾有創意 真係除左cg鳩d同婚禮個集悶d之外都真係幾正 本身覺得女主麻麻但睇完之後覺得佢順眼左又好cute d表情動作暫時除左loki no.1之後我最鐘意就係呢套
我以為佢會一腳踩爛尚氣個選單畫面
就係唔想咁公式化先諗個咁既結局 跟住而家又話人唔跟番觀眾期待既野
你可以串superhero公式
但係你串埋戲劇本身嘅起承轉合 然後冇咗個合 直接散場後日談

就咁口述話一個理想嘅結局要點點點 然後冇show個結局出嚟 邊個唔識寫
你要唔公式化 你寫主人翁climax之前過馬路俾車車死咗都得添 夠surprising 唔代表好
Wong先係主角
CLS今集同DD角集直接上返1線劇
介紹咗she hulk
惡煞改邪歸正
帶出世界上多咗異能人士
異能人士都要融入社會生活
Wong先係主角
Reboot dd
Hulk’s son
係中間有啲集數可以短啲
話明比你知無budget 所以要咁玩
最後一集好撚癲
仲以為真人kevin 出埋黎添
btw, the KEVIN好似WallE 嗰隻太空船個control system~
收得唔係最靚但好收貨
好多人講英雄片,但英雄片根本唔應該係一個片種,而家用英雄角色去試唔同風格咪幾好,雖然會預咗某啲會爛好似呢套講明律政喜劇,咁樣收尾冇打戲都好正路,當然可能係因為You are expensive
我都覺得要返返原本套戲到解釋
而家跳哂線
唔使知中間發生咩事
主線直情係無story
老老實實,好鳩下
係幾特別但好無聊下
真,以為自己玩到好大但其實好九唔搭八
我一睇就覺得係抄彊3?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞