RSS員工討論區(2)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
而家已經好多RE/政府sir係啦
有好多 入埋bureau

你見而家有個局長連廣東話都唔撚識講
行行企企又一日正好多啦
再推上黎比班諗住報ARE既睇
唔考牌就3年
考到就3個月內走
11月1號實施
局出咗email for advance information and preparation
躺平做WS/TO算啦上到AI/STO人工又唔差
你做間無政府工程嘅乾收銀呀?!
邊間有政府site唔派自己grad e做ARE

再者 自己睇下rss handbook 5.1.2啦
To take into account the continuity of training for professional graduates, subject to prior written acceptance by the managing department for exemption of open recruitment procedures, the Consultant may deploy its professional graduates who have not yet obtained the relevant professional qualifications to take up the assistant professional ranks of the RSS team for the purpose of training pertinent to the acquisition of the concerned professional qualifications.

係因為比training 先開放比無牌做assistant professional rank 例如ARE
仲要書面申請唔做公開招募

而家係夾硬將成件事調轉
話ARE只係要黎準備考牌
班天才做政府太耐
以為ae一考到牌直上e咁 ae同e當同一層
班c+0 E去對下乾收銀L下班grad e就得
不過拖住唔批一樣轟到上佢SE
但RSS架構向來都唔係咁
叫班c+0 RE對判頭
又或者c+5但做開design嘅去做RE
用design stage比人捽果種200%手緊程度對判頭
原來做開mc 咁唔怪你唔熟rss
不過既然你覺得對行業發展有正面影響 點解收收埋埋唔公開出黎呀

首先考到牌唔走等上RE有咩問題
仲要RE(G)係要c+2 做住ARE儲經驗有問題? 咁係怨婦?
都係果句 RSS唔係一有牌就升 一係就跟足政府架構一考到即升

另外寫rss proposal都會預咗有d位比grad e落 有d請人 所以唔洗擔心

派系呢家野 全世界公司都有 唔好講到只要無ARE就會消失

至於落mc操下 唔好紙上談兵
歡迎你同寫contract, GS, guidelines果班人講
唔好成日拎住d陳年文件捽
特別果班ceg 玩咗兩三年就做呀蛇 根本佢地先係最無底果班
呢啲就有素質啦 明明渣莊既又係收銀 想個比例係幾多都係佢地控制 佢哋最清楚老ARE既作用,但到最後又係佢地主動玩爛,ARE係既作用 政府根本就唔明,RE係專業既babysitter?
之後run project RE 對住成班牛奶仔ARE, 慘到
比我之後做RSS establishment 就cut 兩個ARE 轉一個RE, 起碼多個人識做野
Consultant 以為唔比啲人做RSS 就會番design office
但佢地唔記得宜加有個移民option
大家都可能見無rss 做就去移民
到時market 更缺人
有無收到風大盤ARE 準備移民?
走江湖既ARE係幫班寫字樓落黎既柒碌執屎用
以前識幾個ARE
知冇RE上就去晒三跑做
d人就笑佢地戇鳩
點知原來佢地走得太前
大工程都仲有sre,cre幫手對判頭
果d 細job判比group a,b
得一兩個RE帶幾個ARE
本身個判頭都二三沙水平
唔睇contract 唔識文件野
入claim入eot 接近做埋比佢入

帶呢d判頭已經有排教
仲要而家D人一夠三年就考牌 即係每個ARE做一兩年
到時連technical grade都玩死
有咩事報比ARE都係唔識拆 又推返上去比RE

本身工期已經不足
第時d contract就同consultancy一樣速度
帶grad e都算
寫字樓唔好再妄想contract out咗rss做晒
永遠都叫rss執design手尾
遲下改pipe alignment都比返design office執
咁班mc係咪要走番上consultant 學下design先
真係了解下啲design intent先好係地盤指指點點呀
阿蛇 個perm work 改低啲就個temp work 得唔得?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞